Kako odabrati kupaći kostim prema građi tijela?

Odabir kupaćeg kostima naizgled se čini problematičan, no poznajete li građu svoga tijela odabrat ćete ga u trenu!
Ljeti se može bez svega, osim bez kupaćeg kostima! Svake godine pojavi se novi model koji predvodi trendove, iako je tržište, kada je u pitanju kupaći kostim, jednako zasićeno baš svim bojama, krojevima i teksturama materijala. Nažalost, odabir kostima prema najdražoj boji, uzorku ili najpopularnijem modelu najčešće predstavlja pogrešnu odluku, što kupovinu čini itekako stresnom. Stručnjaci stoga predlažu kupovinu prema vrlo jednostavnom modelu – odabir kupaćeg na temelju opće građe tijela.
Pojedine karakteristike građe tijela tako možemo podijeliti na četiri grupe – jabuku, krušku, pješčani sat i kvadar.

JABUKA

Ova građa tijela specifična je po užim ramenima, grudima prosječne veličine, tankim nogama te sklonosti debljanju na području trbuha koji najčešće predstavlja i najproblematičniju točku tijela. U ovom slučaju treba naglasiti prednosti, a to su svakako noge. Stoga potražite kupaći kostim s gaćicama visokog struka, jer će one lijepo sakriti trbuh, i pritom izdužiti noge. Današnje popularne gaćice visokog struka svojim nas visokim izrezima na nogama podsjećaju na kupaće kostime s kraja 80-ih i idealne su za izduženje cijele figure tijela. Gornji dio treba odabrati tako da je oblik izreza u slovo V.
Osjećate li se ipak sigurnije u jednodijelnom kupaćem kostimu, najbolje je potražiti one s naborima ili upadljivim cvjetnim uzorkom kako biste pozornost odvratili s problematične točke.

KRUŠKA

 

Specifičnost građe tijela u obliku kruške karakteriziraju uska ramena, male grudi, uski struk te ravni trbuh i veća stražnjica s jakim bedrima. „Kruške“ vole nositi jednodijelni kupaći kostim, posebice kada vole naglašavati svoje obline, no najbolji odabir za njih su dvodijelni kupaći kostimi s debljim trakama. Idealan gornji dio kupaćeg kostima vizualno je upadljiviji od donjega, može biti i drugačijeg materijala te s različitim aplikacijama. Resice, ušivene latice te volani fantastično će maknuti pogled s veće stražnjice i cjelokupnu figuru učiniti skladnijom.

 

 

 

 

PJEŠČANI SAT


Ova figura često se naziva idealnom jer je vrlo proporcionalna. Karakteriziraju je veće grudi ili grudi jednake širine kao i kukovi uz naglašeni, tanki struk te ravnomjerno jača bedra. Ovom obliku tijela pristajat će skoro svaki kupaći kostim. Jednodijelni kostimi dobar su odabir ako imaju zanimljivo izrezan ili naglašen struk i savršeno pristaju uz njega jer se u suprotnome gubi linija tijela. S druge strane, ovoj figuri najčešće su potrebni dvodijelni kostimi različitih brojeva pa se i tako moraju kupovati. Srećom, većina modnih marki danas nudi odvojen odabir kupaćih kostima pa i opcija za kombiniranje ima pregršt. Ako su najveći problem ove građe velike grudi, treba potražiti kupaći kostim bez naramenica koji zaista dobro drži grudi ili grudnjake s debljim naramenicama radi sigurnije podrške. Bikini tankih naramenica koje se vežu oko vrata treba izbjegavati jer može doći do urezivanja naramenica u kožu.

KVADAR

Mrkvasta građa tijela još se naziva i kvadar ili sportskom građom. Ovaj oblik tijela krase široka ramena, male grudi, ravan trbuh bez struka te uski kukovi i vitke ili mišićave noge. Najbolji odabir kostima za ovu građu čine minimalistički bikiniji
gdje se gornji dio veže oko vrata, a gaćice na bokovima. Želite li se poigrati s vizualnim efektom, potražite jednodijelni kupaći kostim s naglašenim strukom (primjerice remenom) ili dvodijelni kupaći kostim s efektnim naramenicama te vezanjem na bokovima, Sve što vam na gornjem i donjem dijelu tijela može dati volumena, vizualno će stvoriti struk!


Prvi kupaći kostimi nastali oko 1800-ih godina kad se razvila izgradnja željezničkih pruga i drugih transportnih metoda i tako pretvorila odlazak na plažu i plivanje u rekreativnu aktivnost.
Međutim, ono što se tada nosilo teško bismo danas nazvali kupaćim kostimom. Tadašnji „kupaći kostimi“ izgledom su podsjećali na haljine s remenom stegnutim u struku koje su bile su uparene sa širokim hlačama. Nisu bile lijepe, a niti suviše praktične za plivanje, no ispunjavale su svoju svrhu – dobro su skrivale žensko tijelo.

 

Na prijelazu stoljeća plivanje je postalo olimpijski sport pa je i ženski kupaći kostim morao postati praktičniji. Kako je plivanju kao sportu rasla popularnost, kostimi su postajali sve uži i lakši, a nerijetko su dolazili uz papučice za plažu koje su štitile stopala od oštrog kamenja na obali. Oko 1910. žene su već mogle nositi kupaći kostim s kraćim rukavima i otkrivati dio nogu, dok je s ulaskom u 20-e, uz pomoć Voguea i Hollywooda, kupaći kostim dobio allure seksepila i glamura – a to se nastavilo i do današnjih dana.

Dvodijelni kupaći kostimi već su se i prije Drugog svjetskog rata uvelike nosili, ali su najčešće pokrivali pupak i otkrivali tek sitan dio rebara.

To je trajalo sve do 1946. godine kada je francuski dizajner Louis Reard odlučio dizajnirati prvi moderni bikini, sa značajno manje tkanine nego dosad. Rezultat je bio šokantan, baš poput imena kojega je dobio prema atolu Bikini gdje su Amerikanci testirali nuklearne bombe.

Ovaj kupaći kostim bio je toliko sitan (a imao je i tanga gaćice!) da ga nitko nije htio prezentirati, pa je dizajner za tu prigodu unajmio Micheline Bernardini, parišku striptizetu. Bikini nije postao popularan preko noći; zabranjen je na izborima ljepote, a Papa ga je proglasio grijehom. Žene su stoga birale klasičan dvodijelni kupaći kostim sve dok francuska glumica Brigitte Bardot nije snimljena kako ga nosi u Saint-Tropezu, koji je tada proglašen svjetskom bikini prijestolnicom.


Tijekom godina, ženski kupaći kostim promijenio je mnoštvo krojeva, pa je sve teže izmisliti novi. Dolaskom 20. stoljeća popularizirana je i fotografija kupaćih kostima koja je pridonijela otvorenosti i modernizaciji samih modela.

A kakvi se nose danas? Za ljeto 2019. trendove predvode jednodijelni kupaći kostimi s izrezima, volanima i zanimljivim trakicama, dok su dvodijelni kupaći kostimi u stilu 80-ih, kričavih boja, upadljivih printeva i duboko rezani. Ipak, vrijedi reći kako je skoro bilo kakav kupaći kostim koji vam padne napamet sada dostupan za kupovinu. Samo ga treba kupiti promišljeno!

Autor teksta: Korana Marović
Foto: Pinterest