modne vježbe: Christian Dior

Raskoš, elegancija i ženstvenost tri su primarne asocijacije na modno stvaralaštvo velikana visoke francuske mode, Christiana Diora. Inspirirani njegovim jedinstvenim stilom, naši su polaznici izradili prijedlog vlastite kolekcije, zamišljajući da su dio ove renomirane modne kuće. Ova modna vježba, baš kao i sve prethodne, usmjerena je na interaktivno podučavanje naših polaznika o povijesti mode, karakterističnih krojeva i tkanina te sveobuhvatne kreativnosti mode čijem smo dinamičnom razvoju svjedočili kroz dvadeseto stoljeće.

Rani život i modni počeci

Christian Dior rođen je početkom prošlog stoljeća, 21. siječnja 1905. godine, u gradiću Granville na obali Normandije, kao drugo od petero djece uspješnog poduzetnika Alexandrea Louisa Mauricea Diora i Isabelle Dior. Obitelj se već u njegovom ranom djetinjstvu preselila u Pariz gdje je mladi Dior, strastveni ljubitelj umjetnosti i arhitekture, pokleknuo pred očevim pritiskom i 1925. godine upisao se u École des Sciences Politiques. Tamo je započeo svoj studij političkih znanosti s planom da će jednog dana postati diplomat.

Rana karijera

Međutim, njegova strast za umjetnošću nije jenjala ni po završetku studija te je stoga, 1928. godine, otvorio malu umjetničku galeriju. Financijsku pomoć za otvaranje galerije dobio je od svog oca, no pod jednim uvjetom – obiteljsko prezime nije se smjelo pojaviti iznad ulaznih vrata. Galerija je izlagala djela raznih renomiranih umjetnika, uključujući Pabla Picassa i Maxa Jacoba. Galerija je poslovala sve do 1931. godine kada je nakon gospodarskog kraha uzrokovanog Velikom depresijom Dior bio prisiljen zatvoriti je u potpunosti.

Počeci u svijetu mode

Nakon zatvaranja galerije, Diora je zaposlio francuski dizajner Robert Piguet, koji mu je dao priliku da dizajnira za čak tri njegove kolekcije. Dior je kasnije često isticao kako ga je upravo Robert Piguet naučio jednostavnosti kroz koju dolazi prava elegancija. Jedna od njegovih izvornih kreacija, pod nazivom, „Cafe Anglais“, naišla je na posebno odobravanje u svijetu mode, a tijekom rada kod Pigueta surađivao je s Pierrom Balmainom. Piguetovu modnu kuću napustio je zbog odlaska u vojsku tijekom II. Svjetskog rata, da bi svoju karijeru, zajedno s Pierrom Balmainom, nastavio 1940. godine u modnoj kući Luciena Lelonga.

Miss Dior

Tijekom cijelog razdoblja trajanja II. svjetskog rata, Dior je kao zaposlenik Luciena Lelonga, koji je iz umjetničkih i ekonomskih razloga nastojao sačuvati francusku modnu industriju tijekom ratnog doba, dizajnirao haljine za supruge nacističkih oficira. Tijekom istog razdoblja, Diorova mlađa sestra, Catherine, pripadnica francuskog pokreta otpora, bila je zarobljena od strane Gestapa i poslana u koncentracijski logor, no srećom je preživjela. Dior je svoj prvi parfem pod nazivom „Miss Dior“ nazvao upravo njoj u čast.

Modna kuća Dior i Diorova ostavština

1946. godine, Marcel Boussac, uspješni poduzetnik poznat kao „najbogatiji čovjek u Francuskoj“, pozvao je Diora da dizajnira za parišku modnu kuću Philippe et Gaston. Dior je to odbio jer je želio nastaviti karijeru pod vlastitim imenom i uz Boussacovu pomoć iste te godine osnovao vlastitu modnu kuću. Ime njegove prve kolekcije bilo je „Corolle“ (vjenčić od cvijeća), no glavna urednica Harper’s Bazaara, Carmel Snow, kolekciju je opisala frazom „New look“.

Diorova modna kuća ubrzo se proširila na dizajn parfema i raznih modnih dodataka, da bi sredinom 1950ih postalo renomirano modno carstvo. Prvi Diorov butik otvoren je 1954. na londonskoj adresi Conduit Street 9, a prvi ruž je pušten u prodaju 1955. godine.

Nakon Diorove smrti 1957. godine, umjetnički direktor modne kuće Dior postao je dvadesetogodišnji Yves Saint-Laurent. Modna kuća Dior danas uživa međunarodni ugled na području visoke ženske, ali i muške mode. Umjetnička direktorica ženske mode je trenutno Maria Grazia Chiuri, a umjetnički direktor za mušku modu je Kim Jones.

New look

Diorovi dizajni bili su znatno raskošniji od uglastih oblika usmjerenih na štednju tkanine, prisutnih u prethodnim stilovima uvjetovanih nestašicom zbog II. svjetskog rata. Dior je bio majstorski kreirao oblike i siluete, a opisujući svoje kreacije rekao je kako je dizajnirao žene sa cvijećem. Njegove dizajne karakteriziraju prsluci u stilu korzeta, jastučići na bokovima i korzeti s uskim strukom iz kojeg su se širile raskošne suknje, a koji su stvarali jedan iznimno ženstveni izgled. Najslavnije od svih dizajna bilo je „odijelo za bar“, koje je iskazivalo sve atribute njegove inspiracije dramatičnim. Diorov „New Look“ revolucionirao je žensku haljinu i ponovno uspostavio Pariz kao središte modnog svijeta nakon II. svjetskog rata. Njegovi dizajni predstavljali su svježu promjenu u odnosu na štedljivost ratnog razdoblja i neženstvenih uniformi i bili su prigrljeni od strane holivudskih diva i europske aristokracije. 1950. godine Dior je postao ekskluzivni dizajner haljina Marlene Dietrich u filmu „Stage F“ Alfreda Hitchcocka.

Kolekcije polaznika

U nastavku donosimo radove naših polaznika, izrađene pomoću programa Illustrator i njihove vizije Diorovog specifičnog stila.

Polaznica Jelena Vrhovec kreirala je izvrsnu modernu interpretaciju „New look-a“ koja ističe žensku siluetu i struk. Njena kolekcija sastoji se od raskošnih haljina, suknji, hlača, strukiranih prsluka i sakoa.

Polaznik Pavo Vuković predstavio je zanimljivu minimalističku mušku kolekciju koju čine tipični Diorovi prsluci, baloneri i sakoi, i koja je također usmjerena na vizualno sužavanje struka, kojim uspješno postiže muževniji look.

Foto: Pinterest; Profokus