Uniforme Profokusovih vizažista

Profokusov program modnog dizajna jedan je od naših najuspješnijih i najpoznatijih programa koji svake godine obrazuje novu generaciju inspiriranih i kreativnih pojedinaca. Upravo iz tog razloga nismo imali nimalo dvojbe tko bi trebao biti autor uniforma za Profokusove vizažiste. Taj važan zadatak povjerili smo polaznicima II. godine programa modnog dizajna, Jeleni Vrhovec i Pavi Vukoviću, koji su i više nego opravdali naša visoka očekivanja. U nastavku predstavljamo naše mlade talentirane dizajnere i njihov jedinstveni dizajn uniformi, pomno planiran i izveden u prostorima Profokus učilišta u radu sa stručnim Profokus timom.

Uniforme Profokusovih vizažista

Jelena i Pavo samostalno su proveli cijeli proces kreacije uniformi za Profokusove vizažiste, od same konstrukcije i dizajna pa sve do konačne izrade – šivanja uniformi. Njihov dizajn je minimalistički i asimetričan, pomalo i futuristički, a opet udoban i praktičan. Na bijelim uniformama, koje odlikuju jednostavne linije, s prednje i stražnje strane nalazi se Profokusov logo. Logo je otisnut u pastelnim bojama što ga čini nenametljivim, no svejedno uočljivim i prepoznatljivim. Iako bi se laicima na prvi pogled mogao učiniti takvim, ovaj zadatak uopće nije bio jednostavan. Glavni izazov koji smo stavili pred naše mlade dizajnere bio je postići balans između estetike i funkcionalnosti, a taj su izazov majstorski savladali uz podršku stručne mentorice Branke Vučetić-Atletić tijekom čitavog procesa.

Dizajneri i njihov doživljaj mode

Jelena i Pavo oboje imaju samo 24 godine te pred njima nesumnjivo leži zavidna karijera u modnom dizajnu. Jelena je vlasnica branda J’ELIM, koju je na upis programa modnog dizajna u Profokusu potaknula želja za novim vještinama i bogat program koji Učilište pruža u sferi modnog dizajna. Pavo, vlasnik branda PAVOTION nakon završenog studija Ekonomije poduzetništva upisuje program modnog dizajna.  Na trećoj godini studija otišao je na studentsku razmjenu u Pariz nakon koje mu se promijenio pogled na svijet, a uz to se počeo i zanimati za modu te pratiti brandove. Učilište Profokus je upisao bez ikakvog predznanja, iz čiste znatiželje i osjećaja da je to najbolje mjesto u Hrvatskoj na kojem se može učiti o modi i dizajnu.

Oboje modu doživljaju kao sredstvo za interakciju sa svijetom oko sebe. Za Pavu moda predstavlja način izražavanja i komunikacije s okolinom, dok je za Jelenu ona ispušni ventil i način na koji vanjskom svijetu može prezentirati svoje ideje i snove.

Osobni stil, dizajn i inspiracija

Pavo svoj osobni stil trenutno kreira i razvija, a Jelena ga opisuje kao minimalizam s dozom ženstvenosti koju voli naglasiti kroz boje i forme. Prepoznatljive karakteristike Jeleninog dizajna su, kao i u njenom osobnom stilu, minimalizam i ženstvenost koje prikazuje kroz krojeve, volumen, oblike i materijale, a osobno ju najviše inspiriraju Dior, i to ponajviše stare kolekcije te Alexander Wang i Giambattista Valli. Pavo kao glavne odlike svog autorskog dizajna navodi slobodu, udobnost, kvalitetu i bezvremenost, a posebno nadahnuće pronalazi u djelu Martina Margiele.

Dizajn Profokusovih uniformi

Proces dizajna uniformi bio je poprilično složen te su oboje imali pregršt raznih ideja, rukovodeći se prvenstveno zahtjevima funkcionalnosti i udobnosti. Sam proces započeo je predlaganjem dizajna uniformi, a pošto su u projektu sudjelovali zajedno, morali su se povezati, naći na pola puta, i uz kompromise odlučiti za konačni izgled. Nakon toga je uslijedio odabir materijala, izrada krojeva i krojenje te konačna izrada, odnosno šivanje,  nakon čega su uniforme poslane na print.

Prilikom kreiranja uniformi, na rješavanje dizajna gledali su ponajviše iz tehničke perspektive, osmišljavajući načine na koje najbolje mogu ispoštovati zahtjeve vizažista, a opet ostati dizajnerski zanimljivi i profesionalni. Morali su voditi računa o mnogim faktorima i uzeti u obzir potrebe i probleme vizažistica i vizažista. Tako su stekli vrijedno iskustvo i upoznali se sa samom izradom uniforma.

Najveći izazov za Jelenu bio je pronaći način da dizajniraju uniformu koja će služiti svrsi i u kojoj će vizažisti bez problema obavljati svoj posao, a da ona ujedno bude zanimljiva i drugačija. Pavo je kao najveći izazov naveo rješavanje detalja te cjelokupni tehnološki proces kako se unutar grupe posložiti da se uniforme sašiju fluidno i u što kraćem roku.

Iskustvo u Profokusu i planovi za budućnost

Znanja usvojena u Profokusu oboje su istaknuli neophodnima za kreiranje uniformi, pogotovo s konstrukcijske i tehnološke strane tj. šivanja. Oboje smatraju da bez stečenih znanja i vještina ne bi bili u stanju ništa konstruirati, niti tehnološki napraviti. Jelena od samog početka svog obrazovanja u Profokusu ima samo riječi hvale za program modnog dizajna, pa tako i za sve profesore i mentore s kojima je imala priliku raditi, jer se maksimalno trude polaznicima prenijeti što im je potrebno, pa i više od toga. Pavo program modnog dizajna opisuje kao odličan, opširan i zahtjevan za svakoga. Preporučuje ga svima otvorenog uma, koji su zaista spremni učiti i kreirati.

Što se tiče planova za budućnost, Jelena je istaknula kako je program modnog dizajna upisala jer se time namjerava i baviti u profesionalnom životu, što je već i započela otvaranjem svog branda J’ELIM. Pavo se također planira nastaviti baviti modnim dizajnom, skupljati iskustvo i, jednostavno, svakim danom biti sve boljim i boljim.