Zašto je važan rad modnog stiliste?

Što je modni stilizam te kako se postaje modni stilist saznali smo u razgovoru s Lidijom Marošević, voditeljicom obrazovanja odraslih u učilištu Profokus i mentoricom klase modnih stilista.

Saznajte kako postati modni stilist…

Scena: Što je modni stilizam?

Stilizam je završni rad u modi. Različita područja koja su sastavni dio mode kao odjeća, kostimi, modni dodaci, frizura, šminka ili maska kao i manikura, potrebno je stilski i skladno povezati u jedan modni izričaj s velikim osvrtom prema funkciji. To je ono što je osnovna zadaća modnog stilizma.

Scena: Koliko je važno zanimanje modnog stiliste?

Kako bi postigli izvrsnost u stilskom izričaju, bilo da se radi o osobnom savjetovanju, modnoj produkciji časopisa ili modnih revija, snimanje reklamnih kampanja i video spotovima, televizijskoj produkciji i modnim trgovinama, neizostavan je rad modnog stiliste.

Scena: Je li javnim osobama potreban modni stilist i zašto?
Stručni savjet i rad stiliste koji se temelji na znanju, jako je važan javnim osobama. Biti javna osoba znači biti izložen kritici javnosti, ali prije toga svojom pojavom prezentirati svoje sposobnosti i posebnosti. Takav sklad se postiže dobro osmišljenim imidžom, a za to je potrebna stručna osoba.

Scena: Slijede li modni stilisti modne trendove ili ih oni kreiraju?
Modni trend je prijedlog modnih dizajnera kako se odjenuti u ovoj sezoni, koje su boje i materijali, noviteti na modnoj sceni, prijedlozi vizažista i frizera koji make up i frizura su trenutno moderni, ali da bi to postalo trend mora biti prihvaćeno od modne kritike, medija pa na kraju i krajnjih konzumenata mode. Stilisti mogu jako puno utjecati na modne trendove i trebali bi ih ‘ne slijepo’ slijediti.

u tekstu stilistiScena: Što je pokazatelj da je modni stilist dobar?
Najbolji pokazatelj stručnog stiliste je njegov konstantno dobar rad. Svaki stvaralac mode ima svoj specifičan rad i modni izričaj po kojem se dobro prepoznaje, upravo je to nepisani potpis i modnog stiliste.

Scena: Kako se postaje modni stilist?
Za svako zanimanje je potrebno obrazovanje i puno stručnog rada s mentorima. Stilist mora dobro poznavati tekstilne materijale, povijesne periode, stiliziranje odjeće kao i pravila skladnog odijevanja primjerena tipu tjelesne građe, dobi kao i prigodi za koju su odjeća, odjeća, šminka i frizura potrebni. Stilist mora pratiti modne trendove i događanja na modnoj sceni.

Scena: Na što svaki modni stilist mora paziti?
Predavački tim u programu modnog stilizma nastoji polaznike naučiti da u profesionalnom radu nema savjetovanja ‘meni se to sviđa’. Ta kategorija razmišljanja nije za profesionalce. Svakoj osobi potrebno je pristupiti individualno i dobro sagledati sve zamke i potrebe te osobe kako bi izgledala skladno i lijepo te upoznala sebe kao drugi odraz u ogledalu.

Ako želite postati modni stilist i saznati nešto više o programu modnog stilista pogledajte na www.profokus.hr.