Modna revija pobjednica ETNO kreacije Hvatske

U Vinkovcima je u lipnju ove godine održan natječaj za ETNO kreaciju Hrvatske, jedinstveni natječaj usmjeren na očuvanje etno običaja, posebice tradicionalnog odijevanja i podizanje svijesti o važnosti lokalne kulture.

Inspirirane tradicijskim odjevnim predmetima, narodnom nošnjom Rećice, malog mjesta u okolici Karlovca, Nina Mohr i Ksenija Šafranko, polaznice prve godine programa modnog dizajna Učilišta Profokus, kreirale su pet modela kojima su osvojile prvo mjesto na natječaju.
Osim novčane nagrade u iznosu od 3.500,00 kn osvojile su i sudjelovanje na „Etnoreviji“, priredbi koja se u sklopu Vinkovačkih jeseni održala 15. rujna 2017. godine. Drugo mjesto osvojila je Tina Miličević iz Velike Gorice, a treće Mirjana Marijanović iz Vinkovaca.

1.mjesto Etno kreacija Hrvatske - Učilište Profokus

Nina i Ksenija ovo iskustvo smatraju jako korisnim te hvale Vinkovčane kao srdačne domaćine koji cijene hrvatsku kulturnu baštinu. Imaju samo riječi hvale i za sve ostale sudionike koji svojim stvaralaštvom nastoje podsjetiti na kulturno blago koje Hrvatska posjeduje. Cijela atmosfera revije, kao i prethodnog natječaja je za njih bila i više nego pozitivna te će im ovo iskustvo nesumnjivo koristiti u njihovom budućem radu.

1.mjesto Etno kreacija Hrvatske - Učilište Profokus

Bitno je za modne dizajnere da već u početnom stadiju svog obrazovanja razviju svijest o važnosti poštovanja tradicije i osobitosti različitih kulturnih područja te je to jedan od mnogobrojnih ciljeva koje Učilište Profokus svojim programom modnog dizajna teži postići.