Muška moda od formalnog do sportskog odijevanja

Muška moda o kojoj se najčešće govori podijeljena je u dva osnovna modna smjera. To je konzervativna i tradicionalna moda, te neobavezna sportska moda. Tu je i treći smjer koji zauzima značajno mjesto. Tako se razvila nekonvencionalna i kreativna muška moda.

Na ulicama naših gradova rijetko ćemo vidjeti taj treći pravac muške mode koji pripada drugačijem načinu odijevanja. Samo jedna skromna grupa muškaraca spremna je načiniti modni pomak od uobičajenog, provjerenog i standardnog načina odijevanja. Većina će prihvatiti pravila koja propisuje standardna muška moda.

Mlađi i stariji muškarci bez puno razmišljanja obući će plavo odijelo, bijelu košulju i svijetlo plavu, ili crvenkastu kravatu za rad u uredu gdje je propisan takozvani dress code. Rijetki su muškarci koji će promijeniti način odijevanja u tako strogo propisanim uvjetima.
Obavezno nošenje odjela gotovo nikada neće osvježiti s roza ili svijetlo zelenom ili žutom košuljom koju će upariti s narančastom ili nekonvencionalnom kravatom.
Ovdje se postavlja pitanje da li muškarcima u našim uredima nedostaje mašte ili hrabrosti.

Dobro je znati kako muška moda i u strogo propisanim pravilima odijevanja ipak pruža  slobodu odabira modnih dodataka.

Muška moda - Učilište Profokus

Upravo za mlade muškarce drugačije boje košulje ili kravate, ukrasne maramice i cipele daju svu ljepotu i lepršavost  koju muška moda posjeduje  i koju bi trebalo koristiti.
Klasično odijelo pridonosi muškoj osobi ozbiljnosti. Pri tome  ozbiljnost posla i okruženje u kojem radi  mlada osoba ne mora značiti okruženje omeđeno konzervativnim i nekreativnim oblicima  muške mode.Ako provirimo u urede ili na ulice nekih Europskih gradova brzo možemo uočiti svu kreativnu notu koji ima muška moda.
Da su Francuzi, ponajviše Parižani najbolje odjeveni muškarci odavno je poznata činjenica.
Oni koriste sve blagodati muške mode. Veći su potrošači i kupci odjeće od žena. Njihova muška moda satkana je od osjećaja za sklad forme i boje zato je jednostavno prepoznati dobro odjevenog Francuza.
Muška moda - Učilište ProfokusKako se klasična muška moda sastoji od uvijek propisanog standarda košulje, kravate, sakoa i hlača ostaje otvoreno pitanje ima li u takvoj muškoj modi mjesta za kreativnost. Francuzi s lakoćom pronalaze izvanredan način odijevanja. Njihov stil je toliko zavodljiv i šarmantan da ni klasična odjela neće izgledati konzervativno. Važno je znati da će  Parižanin s velikom pozornošću utrošiti svoje vrijeme kako  bi  pravilno odabrao sako, hlače ili košulju  koja  upravo pristaje njegovoj konstituciji tijela. Njegove hlače neće biti ni predugačke ni preširoke. Ako je trend uskih ili širokih  tada će odabir hlača zasigurno biti u modnom trendu. Tako pažljivim odabirom dati će svima do znanja kako mu je izgled važan i kako njegovim godina izvrsno pristaju odjela koja su odličnog kroja i izrađena od kvalitetne tkanine.

Sve to upotpunit će biranom košuljom čija kvaliteta i cijena može postići  trećinu cijene odijela. Odluče li nositi kravatu tada će i ona uvijek biti u skladu s odijelom i košuljom.

Upravo su Parižani poznati po još jednom detalju. Ako ne nose kravate onda će oko vrata imati šal. U muškoj modi on je sastavni i obavezan dio bez kojeg se ne može. Rado ga nose i zimi i ljeti i tako odjeveni postižu dojam ležernosti.


S nevjerojatnom preciznošću odabiru boje i formu svojih odjela. Dobro uparuju kravate s košuljama koje čine izvrsnu kombinaciju sa sakoom.

Muška moda - Učilište Profokus

Nikada neće zaboraviti da muška moda propisuje dobar odabir boje čarapa i cipela. Tako muška moda postaje cjelovita i važan dio vizualne komunikacije.

Na ulici ili ako ste u metrou moguće je  vidjeti veći broj  dobro odjevenih muškarca koji ne pripadaju bogatom društvenom sloju. Upravo njima pripada muška moda koju sa stilom nose u svakodnevnom životu. Ona je jednostavno dobro odabrana, nepretenciozna i uvijek u skladu  za mjesto i priliku u kojoj se nosi.
Parižani će dati do znanja kada netko nije odjeven u skladu s prigodom. Ne vole greške i to pokazuju na osobiti način upravo svojom odjećom. Jednostavno daju do znanja ako se u društvu neko pojavi neprikladno odjeven. Toj osobi postat će neugodno i sigurno će sljedeći puta pripaziti na svoj izgled i obratiti pozornost što je važno pri odabiru odjeće i kako muška moda ima svoja pravila.


Kada su pak neformalno odjeveni i tada razmišljaju o skladu. I cipele ili tenisice, majice i jakne bit će skladno odabrane.

Muška moda ima veliki utjecaj na muški svijet iako je privid da joj muškarci ne pridaju važnost. Njima je ipak stalo do izgleda. To možemo uočiti ako pogledamo način odijevanja naših susjeda Talijana. Oni obožavaju spoj formalnog i neformalnog. S toliko ležernosti i bezbrižnosti slažu boje različitog intenziteta. Talijanska muška moda svjetski je poznata i priznata. Omiljeni odjevni predmet je sako, a Talijani ga nose neopterećeno i kada idu na poslovni sastanak ili ako se voze u automobilu ili su na vespi.

Muška moda - Učilište Profokus

Taj odjevni predmet koji je simbol konvencionalnog, kod Talijana izgleda kao odjevni predmet koji se u muškoj modi može svakodnevno nositi.

I najpoznatiji talijanski kreator Giorgio Armani proslavio se kad je odjenuo Tom Cruisea za film Mission impossible.

Muška moda - Učilište Profokus
Muška moda i njegov veliki doprinos načina nošenja uskih odjela, savršenog kroja izrađenih od  najfinijih vunenih tkanina i svile ili lana uvela su popularnost i srušila tabu kako je sako, odnosno odijelo konvencionalan načinu odijevanja. I danas Armanijeva odijela imaju savršenu notu. Muška moda koju propagira Armani uvijek nosi ljepotu i moguće je nositi odijela s velikom lakoćom i ležernošću.

Muška moda - Učilište ProfokusZato bi i mlađi muškarci i kod nas mogli prihvatiti nošenje odijela kao nešto posve normalno. Takvu odjeću ne bi smjeli stavljati u kontekst da je takva muška moda konzervativna. U našim krajevima odijela se nose za prigode kao što su vjenčanja, sprovodi i ozbiljni poslovni sastanci. Rijetko se viđaju kombinacije sakoa i  jeans hlača s prugastim ili  kockastim košuljama. Takva muška moda  može pridonijeti  odličnom izgledu bez prevelike ukočenosti i svima može biti  dostupna.

Muška moda se mijenja, ali muškarci nisu skloni njenim čestim promjenama

Danas u svjetskim razmjerima muška moda ima različite smjernice. Osim odijevanja odijela postoji značajna linija kreativnog odijevanja. Od odjeće koja se sastoji od redizajniranih sakoa sve do muških sukanja i različitih neobičnih oblika hlača.
Muška moda kojom se bave poznati dizajneri u traženju novog izgleda muškarca nerijetko nameće feminizirani izgled, pa koristi i razne elemente koji su tipični za žensko odijevanje.

To su razne prozirne košulje, ukrasni elementi od šljokica do perla, sjajne tkanine. Ne treba se previše čuditi da postoji takva muška moda. Ona je nastala i davno prije od renesanse sve do rokokoa, bila je jednako blještava i ukrašena čipkom i protkan zlatom kao i ženska odjeća.
Težnje za promjenama u načinu odijevanja postojale su od kada je moda nastala. Upravo moda bez obzira da li se radilo o ženskoj modi ili je to muška moda oduvijek je imala sklonost promjenama koje su bile povezane s raznim kulturološkim ili sociološkim kretanjima.

Danas većina muškaraca prati kretanje modnih trendova, ali je ipak sklonija tradicionalnom načinu odijevanja.

Muška moda - Učilište ProfokusMožemo zaključiti kako se muška moda mijenja, ali muškarci nisu pretjerano skloni promjenama.

Tekst: Branka Vučetić Atletić, mag.
Foto: pinterest.com; armani.com