Modni stilist je savjetnik od velike pomoći pri kupnji odjeće

Zanimanje modni stilist još uvijek nema pravu definiciju u našem modnom svijetu. Većina misli kao je to zanimanje kojim se svatko s imalo ukusa može baviti, pa prema svom nahođenju slaže odjevne kombinacije.To zasigurno nije tako. Modni stilist je zanimanje za koje je potrebna opsežna edukacija.

Samo široki spektar znanja omogućit će modnom stilistu da radi u području mode ili se specijalizira za određeno područje rada. Jedno od područja je i savjetovanje pri kupnji odjeće, obuće i raznih modnih dodataka.

Kako odabiremo odjeću?

Koliko puta smo pročitali, ali i sami osjetili kako nam kupnja odjeće, cipela, ili nekog modnog dodatka čini ugodu. Kupnja novih odjevnih predmeta ima pozitivne emocije koje kruže cijelim tijelom kada nosimo malu ili veliku vrećicu s kupljenim stvarima.

IMG_5346

Alma Premerl Zoko modna stilistica i mentor u Profokusu

Kako kupujemo?

Kupujemo iz više razloga. To može biti zato što nam neki odjevni artikl nedostaje. Zato što imamo važnu prigodu ili samo zato što smo ugledali nešto što nam se jako dopalo.

Ne trošite novac uzalud

Poneki puta kupujemo radi sniženja i cijene su toliko povoljne da ne možemo odoljeti kupnji. Tako hirovito kupljena odjeća, obuća ili bilo koji drugi artikl može biti uzaludno trošenje novca.

IMG_5924

Potražimo savjet

U velikom pritisku koji na nas svakodnevno imaju reklame koje su postavljene na ulicama, izlozima, TV reklame, reklame na internetu stalno nas potiču na kupnju. Teško je oduprijeti se takvom pritisku, pa su greške posve normalne. U neracionalnoj kupnji artikala ormari su prepuni, a dolazi do klasične rečenice kako nemamo što odjenuti.
Baš zato dobro je potražiti mišljenje stručne osobe koja će pregledati postojeće stanje i utvrditi što je neophodno u ormaru nadopuni ili izbaci.

Važno pravilo

Kada kupujemo nešto novo iz ormara treba izbaciti staro. Matematički rečeno jedna stvar iz ormara druga u ormar. Takova matematika jednostavna je i stvara disciplinu ne nagomilavanja nepotrebne odjeće, obuće donjeg rublja, cipela, torbi. Jedina zapreka takvog recepta su emocije i čuvanje cipela koje volimo, a nismo ih na noge stavili i po nekoliko sezona.

Modni stilisti, savjetnici obrazovani u Učilištu Profokus

U Učilištu Profokus obrazuju se modni stilisti, savjetnici. Pri kupnji novih odjevnih predmeta oni su upoznati s odjećom koju posjedujemo. Upoznati su s dobi, statusom, zanimanjem i navikama. Ipak najvažniji je njihov profesionalni dio koji je povezan sa znanjem o konstituciji tijela klijenta, bojom kose, kože, veličinskim brojem i budžetom. Upoznati su s pravilima i načinom kako kombinirati boje i proporciju i kako nedostatke na tijelu prikriti odjećom.

Ivana

Ivana Pavić, poznata stilistica koja se obrazovala u Profokusu

Samo objektivnim i profesionalnim pristupom moguće je savjetovati što, kad i koliko kupovati. Stoga savjeti nisu preskupi jer oni mogu potencijalnom kupcu uštedjeti i puno više. Zasigurno to je vrijeme , jer točno znaju u kojim dućanima mogu pronaći adekvatne artikle koji pristaju našem obliku tijela, dobi i statusu. Mogu osigurati uštedu novca jer su upoznati što je neophodno promijeniti. dodati ili pak spriječiti neracionalnu kupnju odjeće i ostalih modnih izazova kojim smo svakodnevno izloženi.

IMG_5995

Praktična nastava dućanima s markiranom odjećom

Obrazovanje u Profokusu

Modni stilisti koji se obrazuju u Profokusu usvajaju široki spektar znanja u praktičnom djelu nastave.
Takav način pravilan je pristup stjecanja znanja putem praktičnog rada na modelima.
Znanjem kroz praksu modni stilist gradi put da postane profesionalac sa zanimanjem koje je verificirano, te ima pravo upisa u radnu knjižicu odnosno elektronsku evidenciju.