modne vježbe: Thierry Mugler

Profokusov program modnog dizajna nastavlja tradiciju obrade visoko profiliranih modnih brendova kako bi svojim polaznicima omogućio da razvijaju vlastitu kreativnost proučavanjem povijesti, karakterističnih krojeva, materijala te sveukupne ostavštine vodećih modnih dizajnera 20. stoljeća.
Ovaj put pred polaznicima je bio posebno zanimljiv zadatak – izraditi prijedlog kolekcije kao da su dio modne kuće slavnog avangardnog dizajnera osebujnog stila, Thierryja Muglera.

Rani život i uspon u svijetu mode

Thierry Mugler rođen je u Strasbourgu 21. prosinca 1948. godine. Od malih nogu pokazivao je osobit umjetnički talent, da bi s navršenih 24 godine preselio u Pariz, vođen željom da istraži svijet mode u njegovoj prijestolnici. Dvije godine kasnije već je dizajnirao kolekcije za nekoliko renomiranih modnih kuća u Parizu, Milanu, Londonu i Barceloni.

1973. godine stvorio je svoju prvu osobnu kolekciju pod nazivom “Café de Paris”, inspiriranu stilom 50tih i karakteriziranu naglašenom ženstvenošću koja se nastavlja protezati i kroz njegove kasnije kolekcije. Njegova prva kolekcija privukla je veliki interes koji mu je omogućio proboj u svijet visoke mode. Pet godina kasnije otvorio je svoj prvi butik u Parizu te izradio svoju prvu kolekciju za muškarce „L’Homme Mugler“ koja je u potpunosti modernizirala klasični muški imidž i donijela mu svjetsku slavu.

Nakon što je 1992. godine prezentirao svoju prvu haute couture kolekciju primljen je u sindikalnu komoru visoke mode u Parizu što ga je i službeno učinilo dizajnerom visoke mode.
Upravo je on kreirao slavnu crnu haljinu koju je Demi Moore nosila u filmu „Nemoralna ponuda“ te je surađivao sa slavnim Circus de Soleil u pogledu izrade kostima i produkcije za njihov performans “Zumanity“. Mugler je kao umjetnički konzultant surađivao s Beyoncé tijekom njene svjetske turneje “I Am …” i kreirao kostimografiju, osmislio koreografiju te uređivao dekoraciju i osvjetljenje pojedinih nastupa.

Osim na području mode, Mugler je i poznati parfumer – prvi parfem pod nazivom „Angel“ stvorio je 1992. godine. Zbog svoje ekspertize na tom području surađivao je i s njemačkim redateljem Tomom Tykwerom prilikom snimanja filma „Parfem: Povijest jednog ubojice“.

Karakteristike stila

Tijekom 80tih i 90tih Mugler postaje međunarodno priznati dizajner visokog ugleda. Njegov unikatni stil karakterizira jasnoća silueta, solidnost konstrukcija, široka ramena, anatomski precizni rezovi i pregršt dekorativnih elemenata. Najčešće korišteni materijali u njegovim kolekcijama su krzno, vinil, likra i tkani materijali, a svaka kolekcija prati određenu temu.

Kolekcije polaznika

U nastavku pogledajte radove naših polaznika izrađene uz program Illustrator i njihove interpretacije Muglerovog karakterističnog stila.

Kolekcija Andresa Antića predstavlja zanimljiv minimalističko-vojnički stil ističući karakteristični detalje kao što su remenje i asimetrični džepovi.

Mugler - Uciliste Profokus

Vjeko Orešić, predstavio je kolekciju tamnog uzorka, kontrastnih materijala istaknutim detaljem u ljubičastoj, koja odlično zaokružuje Muglerovu viziju modernog muškarca.

Thierry Mugler - Uciliste Profokus

Jadranku Berković inspirirala je Muglerova kolekcija iz 1997. godine pod temom insekata a njen rad u kojem je naglasila ženstvenost moderne žene izvrsno je obuhvatio glavne značajke Muglerova stvaralaštva.

Thierry Mugler - Učilište Profokus

 

Antea Bekafigo, predstavila je kolekciju u kojoj dominiraju oštri rezovi, osnovni dizajn istaknula je kontrastom suvremenih materijala i klasičnih materijala od vune i pamuka.

Thierry Mugler - Učilište Profokus

GALERIJA: