Chanel - Uciliste Profokus

modne vježbe: CHANEL

Profokusov program modnog dizajna uvijek nastoji staviti naglasak na inovativne i zanimljive metode učenja, a svake vježbe tog uspješnog obrazovnog programa služe tome da u polaznicima pobude kreativnost i maštu. Tako se, između ostalog, visoko profilirani modni brendovi 20. stoljeća u nastavi obrađuju na jedan originalan način. Polaznicima se u zadatak dodijeli jedna modna kuća koju trebaju detaljno obraditi i potom dati prijedlog nove kolekcije kao da su sami dio tima tog branda.

Kolekcija inspirirana Chanelom polaznice Ksenije Šafranko

Ovdje se naglasak stavlja na proučavanje povijesti modnog branda ili kuće, upoznavanju karakterističnih krojeva i ostavštine velikih dizajnera i poznavanju materijala i proizvoda specifičnih za taj brand. Pritom se potiče kreativnost i samostalnost polaznika koji u izvršavanju svojih zadataka koriste moderne tehnologije te prijedlog kolekcije izrađuju tehničkim crtanjem u programu Illustrator.

Kolekcija inspirirana Chanelom polaznice Sandre Pavlović

Prva modna kuća koju su budući dizajneri obradili ne treba posebno predstavljanje – radi se o modnoj kući Chanel. Osnovala ju je Gabrielle Bonheur “Coco” Chanel 1909. godine u prijestolnici visoke mode, Parizu. Iako se isprva radilo o skromnoj prodavaonici šešira, Coco Chanel se ubrzo okušala i u dizajnu odjeće te je brand Chanel ubrzo, prvenstveno zbog svojeg prepoznatljivog ženstvenog dizajna odjeće, svoj utjecaj proširio i izvan granica Francuske, a Chanelov bouclé kostim postao je sinonim za eleganciju.

Kako je Coco Chanel ubrzo poželjela i vlastiti parfem kojeg bi mogla upariti sa svojim dizajnima, zadužila je parfumera Ernesta Beauxa da kreira poseban miris za kuću Chanel. Od svih uzoraka koje je Beaux stvorio, najviše joj se svidio uzorak br. 5,  što je rezultiralo stvaranjem slavnog parfema Chanel no. 5., najdražeg parfema holivudske dive Marilyn Monroe. Modna kuća Chanel također je zaslužna za pozicioniranje male crne haljine kao nezaobilaznog dijela garderobe svake modno osviještene žene, a njihov crveni ruž ozbiljno konkurira kao najbolji ruž svih vremena.

Modnu kuću Chanel od 1983. kao kreativni direktor vodi poznati dizajner Karl Lagerfeld, koji je svoje kreacije često inkorporira klasične Chanelove Bukle tkanine i detalje kao što su lanac i biseri. Lagerfeld svake godine modni svijet ponovno impresionira sa svojim odličnim haute couture kreacijama, drugačijim od originalnog koncepta ali ipak uvijek vjernim temeljnim idejama ove stoljetne modne kuće.

U tekstu donosimo kreativno rješenje Profokusovih modnih dizajnera, koji su se inspirirali bezvremenskom elegancijom i jednostavnošću modne kuće Chanel.

Kolekcija inspirirana Chanelom polaznika Vjekoslava Orešića

U sljedećem dijelu ovog serijala posvetit ćemo se modnom dizajneru Jean Paul Gaultieru i njegovom utjecaju na visoku modu.