moda kroz povijest: VJENČANICA

U Muzeju za umjetnost i obrt otvorena je izložbe “U DOBRU I ZLU” . Izložbeni eksponati su vjenčana odjeća od 1865. do danas. Upravo presjekom vjenčanica izvrsno je prikazano na koji način se žena odijevala za tako svečan čin. Vjenčanice su posuđene iz privatnog fundusa, zatim je dio koje su izradili hrvatski dizajneri, a jednim djelom iz daljnje povijesti dolaze kao posuđeni eksponati iz Austrije.

SLIKA-02_m08798-1-2

Vjenčanje i društveni status

Tijekom povijesti upravo je vjenčanje označavalo društveni status. Od običaja vjenčanja običnog puka sve do kraljevskog vjenčanja taj čin privlačio je pozornost. I siromašni su uzimali najbolje što su mogli. Od jela do pića od skromnog do raskošnog sve je moralo biti pokazano na taj dan. To je vrijeme kada se okupljao velik broja uzvanika koji su prisustvovali spajanju dvoje ljudi i obitelji. Bio je to jak obiteljski motiv pred svima pokazati što se posjeduje, koliko je novaca utrošeno u proslavu. Način odijevanja za tu prigodu upravo je označavao status u društvu.

4f4e9a12610a4.image

Male povijesne priče

Još u vrijeme oko 1800. godine većina brakova bila je dogovorena. Bez obzira je li žena pripadala aristokraciji ili je bila iz težačke obitelji svoj miraz je vjenčanjem donosila u kuću svojeg muža i on je tim mirazom raspolagao. Njezina prava bila su minimalna. Novac za kućanstvo određivao je suprug, a ona je mogla tim novcem upravljati i pažljivo ga trošiti uglavnom za potrebe koje su bile strogo određene za održavanje kućanstva. Samo je o dobroj volji supruga ovisilo da li će supruzi pružiti mogućnost da kupi novu odjeću, rukavice, cipele ili čarape. Muškarci su imali pravo na ljubavnice, dok žena nije mogla ni pomisliti na prevaru ili rastavu. Kako su brakovi uglavnom bili dogovarani između obitelji ljubav se rađala ili uopće nije postojala u samom braku. Ako se muškarac ipak zaljubio u svoju ženu, a pritom bio dobro situiran, za nagradu je svojoj ženi omogućio kupnju lijepih haljina i bogatog nakit. Ako je pak imao nesuglasica kažnjavao bi ženu tako što joj nije davao novac za novu odjeću i obuću.

Vjenčanica je oduvijek bila simbolom društvenog statusa

Tijekom povijesti vjenčanica je u životu žene bila jedan od najznačajnijih odjevnih predmeta. Osim što je pokazala svu raskoš ili pak skromnost ona je bila i odraz ukusa žene. Tek u Viktorijanskom razdoblju bijela vjenčanica postaje moderna. On je ujedno i simbol nevinosti i odanosti.  Za svoje vjenčanje bijelu vjenčanicu odabrala je kraljica Viktorija i tako je sve do danas zadržala svoju simboliku.

wedding30

Modni dizajn, tehnologija izrade vjenčanice

Kao svečana haljina vjenčanici se uvijek pridavalo važnosti kada je pitanje kroja, odabira tkanine i same izvedbe. Većina modnih dizajnera uživa u kreiranju vjenčanica jer može pokazati svu svoju maštu. Dugačke, kratke, široke ili uske, vjenčane haljine moraju imati izvrstan kroj i odličnu tehničku izvedbu. Lošu izvedbu lako je uočiti, naročito kada da se radi o samom dizajnu, tehnološkoj izradi, odabiru tkanine. Sve to zasigurno umanjuje dobar osjećaj pri nošenju takve haljine.

Kod odabira vjenčanica nije dobro pretjerivati

Na dan vjenčanja osjećati se kao princeza i danas je san većine djevojka. U ostvarenju te želje mogu se dogoditi greške kada je pitanje odabira vjenčanica. Od prevelikog volumena sve do kičastih dodataka šljokica, perli, sjajnih kamenčića, krzna, perja. Pretjerivati mogu i oni koji su bolje situirani i oni koji će kreditom kupiti vjenčanicu svojih snova.

Vjenčanje je svečan čin

Pri odabiru vjenčanica nikako ne bi smjeli odjećom nadomjestiti svoje neispunjene želje i snove. Ne možemo postati čarobna vila za jedan dan ili princeza iz crtanih filmova. Možemo si dozvoliti da budemo drugačiji i posebni, ali pri tome važno je znati granicu dobrog ukusa.

Hrvatski modni dizajn u Profokusu

Untitled-139 Kada je pitanje dizajna vjenčanica, obrazovanje je svakako važno. U Učilištu Profokus od prve godine polaznici savladavaju  izradu  kroja, izradu modela. To je proces gdje se uči od proporcija, forme, uporabe tkanina i tehnološke izvedbe. Profokus jedino je objedinilo u području edukacije ideju, kroj i realizaciju u savršen gotov produkt.