Izvrstan projekt Profokusovih dizajnerica ill/est

Na ovogodišnjem Kaufland Fashion Weeku Zagreb prikazana je kolekcija pod nazivom ill/est.
Šest mladih dizajnerica koje su polaznice druge godine usavršavanja za modni dizajn,te treće godina kostimografije, a to su Nika Čuić, Snježana Sirovica, Petra Stojanović, Danijela Valentić Sever, Martina Kovač i Nikolina Ribarić dizajnirale su kolekciju koju je i publika i kritika ocijenila izvrsnom.


Kako je nastao projekt ill/est

skica Danijela Valentić Sever

Skica Danijela Valentić Sever

Obrazovni ciklus modnog dizajna obuhvaća osnovnu ideju u dizajnu, a to je od ideje do realizacije. Tijekom dvije godine polaznici modnog dizajna savladavaju od izrade kroja do tehnološke izrade odjevnog predmeta.Tako samostalno mogu izraditi svoje kreacije.
Znanje koje su polaznice stekle tijekom školovanja omogućilo je dizajnericama izradu vrlo atraktivne i tehnički zahtjevne kolekcije koju su nazvali projekt ill/est i prikazali na Kaufland Fashion Weeku Zagreb.

PrintSkica Nikolina Ribarić

Timski rad

Ideja se rađala tjednima skice su postavljene na papir, odrađena je selekcija uz mentorski nadzor i osnovna baza kolekcije bila je postavljena.pravaPremda je u grupi bilo šest mladih kreatorica s potpuno različitim senzibilitetima, složno i bez puno diskusije uspjele su izraditi kolekciju koja je izgledala kao jedan autorski rad.

IMG_9212

Upravo takvim načinom rada ponovo se pokazalo kako je važno osim tehničkih znanja naučiti raditi i kreirati u timu.
Svaki pojedinačni rad i prototip ocjenjivao se zasebno, no on je bio dio cjeline kako po formi, tako po boji i tipu tkanine.

Poteškoće pri kupnji tkanine

Odabrati i pribaviti tkanine nije bila nimalo jednostavna. Kupnja metraže u dućanima mukotrpan je posao, a veleprodajna nabava obvezuje kupnju cijelih bala velike metraže za koje nije bilo potrebe. Ipak snalažljivost i dobra organizacija dio je dobrog rezultata te su dizajnerice uspjele nabaviti sve potrebno. Pažljivo su birane tkanine za određene modele i kolekcija je dobila svoj pravi vizualni slijed.

Velika pažnja posvećena je konstrikciji

IMG_8320a

Baza kolekcije je novi ležeran volumen. Velika pozornost i naglasak bio je na kreativnoj konstrukciji rukava, dok je oblik hlača dobio značajne promjene od standardnih oblika hlača. Dizajnerice su same u školskom kabinetu izradile krojeve.

Proporcije i boje

Osim volumena koji je dominirao upravo je proporcija bila važan element koji se analizirao i stavljao u savršene odnose. Pri tome odnosi boja bili su s pažnjom određeni, tako je u odabiru boja kojih u kolekciji nije bilo previše svaki model izgledao odlično tonski ukomponiran.

Dio kolekcije je i muška odjeća

Odlična je i izazovna bila odluka da se izradi i dio muške odjeće koja se savršeno uklapala kako u formi, volumenu, proporciji i boji. Baš taj dio dao je određeni šarm i razbio ustaljenost ženske kolekcije.

Modni dodaci

Za kolekciju su specijalno dizajnirane i torbe koje su printanim dezenom besprijekorno pristajale uz modele. Forma torbi također je dala vrlo moderan urbani izgled. .
Odabir cipela iz kolekcije ShoeBeDo, bio je u pravom smislu puni pogodak i dao je vrlo dobar završni izgled modelima.

Autor Nika ČuićAutor: Nika Čuić

Make up

Za make up pobrinula se Krisina Atletić, make up artistica i koordinatorica vizažista PROFOKUS TIMA.
Laganim konturama izrazili su jagodice, dok su oči sjenčane bojom pijeska.
Izvrstan detalj koji bio je piercing kao znak da se radi o vrlo modernom urbanom izgledu, koji u sebi nosi dozu atraktivnosti. Tamni ruž samo je akcent na vrlo izražajnu svjetlu put i tonsku usklađenost s bojama odjeće iz kolekcije.

Frizure

Odabrana forma frizura koja pripada neformalnoj pundži stilistički se izvrsno uklopila u kolekciju.

Zajedništvo u Profokusu i rad na lookbooku

Projektom ill/est postiglo se i više od kolekcije. Rad šest dizajnerica, koje su zajedničkom voljom, željom i znanjem postavile jednoobraznu kolekciju.
U dio njihove ekipe bio je uključen i rad vizažista Profokus, a jednako je bio važan i mentorski rad svih predavača u Profokusu.

O uspjehu ove kolekcije moguće je pročitati na mnogim portalima gdje su naslovi i tekst s dobrim kritikama i osvrtima. Zato se ponosom možemo čestitati mladim dizajnericama na uspješnom debitantskom nastupu. Želimo još puno ovako dobrih kolekcija.
Rad na lookbook-u pokazao je svu kreativnost i profesionalnost ostvarenu u Učilištu Profokus.

FOTO: Damir Lončarić, Ivan Čuić, Profokus foto