EU projekt:Lada d.o.o. i UČILIŠTE PROFOKUS

Uspješno odrađenim  EU projektom, suradnjom tvrtke Lada d.o.o. i Učilišta Profokus u školskoj godini 2015/2016. ostvarit će se edukacija u području tekstilne industrije.

EU projekt i edukacija za tekstilnog konstruktora – uz realizaciju aktivnosti u okviru Obrazovanje za poduzetništvo i obrt “OSNAŽIVANJE PROIZVODNIH, PRODAJNIH I ORGANIZACIJSKIH KAPACITETA ZA KONKURENTNIJE POSLOVANJE”

EU projekt  i ostvarena  sredstva omogućila  su  ulaganje u obrazovanje  za tekstilnog konstruktora – dizajnera.  Tako je tvrtka Lada d.o.o. omogućila obrazovanjem  uposliti novu generaciju dizajnera –konstruktora.  U partnerstvu s Učilištem Profokus  moći  će  se proizvoditi kvalitetnije  proizvode,  te će se steći preduvjete za uvođenje inovacija i novih proizvoda u proizvodnji zaštitno radne odjeće.

Eu projekt -Učilište Profokus u suradnji s Ladom d.o.o.

EU projekt, ulaganje u budućnost

Eu projekt, ulaganje u budućnost, sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Tako će tvrtka Lada d.o.o. educiranjem vlastitih konstruktora smanjiti troškove u proizvodnom procesu i skratiti vrijeme isporuke proizvoda. Edukaciju koje provodi Učilište Profokus, sa svojim dvadesetogodišnjim iskustvom i jedinstvenom francuskom metodom konstruiranja odjeće trajat će 150 sati, od čega 90 redovnih sati za poslove modnog/e dizajnera/ice, a 60 dodatnih sati konstrukcije i tehnologije unutar školske godine.

EU projekt pružio je mogućnost ulaganja i obrazovanja u domaćoj tekstilnoj industriji

Program edukacije koji je financiran iz EU projekta, a provodi ga Učilište Profokus sastoji se od:

POZNAVANJA MATERIJALA – sve o tekstilnim materijalima, tekstilnim vlaknima, tkaninama i pletivima. Raspoznavanje uzoraka materijala i njihova osnovna svojstva s gramaturom, dorada i oplemenjivanje.

OSNOVA ESTETIKE ODIJEVANJA – crtanje ljudske figure, odjeće, tehnički crteži i prikazi odjeće, male tematske kolekcije. Računalno crtanje u programu Ilustrator.

OSNOVA KONSTRUKCIJE ODJEĆE – mjere i mjerni odnosi, elementi konstrukcijske pripreme, konstrukcija temeljnog kroja i modelirane

PRAKTIČNE NASTAVA S TEHNOLOGIJOM – priprema proizvodnje, iskrojavanje odjevnih predmeta i priprema, tehnologija izrade  kompletnih odjevnih predmeta i tehnološka dokumentacija i dorada.

EU projekt udružio obrazovnu ustanovu Profokus i tekstilnu tvrtku Lada d.o.o.

U sklopu ovog EU projekta ukupno 11 zaposlenica i zaposlenika poduzeća Lada, od kojih 3 osobe s invaliditetom te jedna novozaposlena osoba s invaliditetom, steći će vještine iz tekstilne konstrukcije, organizacijskog razvoja, internet marketinga i prodajnih vještina. Provedbom projekta nastoji se poboljšati kvaliteta proizvodnog procesa, ojačati prodajne i marketinške vještine zaposlenika te prilagoditi poslovanje suvremenim izazovima.

EU projekt koji je tvrtka Lada d.o.o. ostvarila putem natječaja otvorio je mogućnost da se znanje i industrijska proizvodnja povežu i  otvore nova radna mjesta s educiranim kadrom. Upravo povezanost znanja i proizvodnje potrebno je u Hrvatskoj industriji kako bi efikasnost bila što bolja, a konkurentnost što veća.

Uvođenjem računalnog programa u dizajn odjeće postiže se brži i primjereniji način dizajniranja za industriju, pogotovo kada je riječ o produkciji radne i zaštitne odjeće koju proizvodi Lada.

Novi pristup izradi kroja i modeliranju koje se jedino provodi u Učilištu Profokus pružit će polaznicima u ovom obrazovnom ciklusu da stečena znanja iskoriste na najbolji mogući način i tako pridonesu uspješnoj industrijskoj proizvodnji.

Danas je tekstilna industrija u Hrvatskoj teško opstaje na tržištu radi velike konkurencije, niskih proizvodnih cijena i dobro organizirane tehnologije.

Zajedništvom ustanove Profokus i tvrtke Lada, ostvarit će se i cilj koji EU projekt potiče i potpomaže financijskim sredstvima.