Učilište Profokus predstavilo se na Tjednu Dizajna

Tjedan dizajna Zagreb  najveće je događanje u Hrvatskoj  posvećeno  dizajnu. Održava se od 2014. godine s ciljem povezivanja dizajnera i gospodarstvenika kao i promocije dizajna u najširoj javnosti.  Mjesto održavanja Tjedna dizajna je u Laubi i Haubi, a ove godine po prvi puta i na desetak lokacija u samom središtu Zagreba. Na Tjednu dizajna promovira se grad Zagreb kao regionalno središte kreativnih industrija, proširuje turističku ponudu i sudjeluje u pozitivnom brendiranju Zagreba.

Profokus na Tjednu dizajna Zagreb

cro-a-porter-

Učilište Profokus, koji  se već dvadeset godina intenzivno bavi obrazovanjem u području dizajna, ove godine predstavilo je na tjednu dizajna  svoje obrazovne programe.

Uvijek drugačiji pristup koji je Profokus razvijao kada je pitanje obrazovanja dizajnera,  prezentiran  je na  ovogodišnjem Tjednu dizajna. Predstavljena su četiri programa. To su dizajn interijera, modni dizajn, kostimografija i dizajn vrtova i krajobraza.

Učilište Profokus lider u obrazovanju u području dizajna

Danas Profokus slavi svojih dvadeset uspješnih godina. Prva je ustanova koja je verificirala program modnog dizajna i kostimografije, kao i programe dizajna interijera i dizajna vrtova i krajobraza. To je ustanova koja je do sada verificirala jedanaest programa usko povezanih s umjetnošću i kreativnim radom.

Moja radna soba

13198641_500622440139881_3681616239169132929_o

U svrhu predstavljanja  obrazovnih programa na Tjednu dizajna  postavljena je “Moja radna soba” koja je dala dojam sobe, odnosno kreativnog ateljea gdje se stvara i dizajnira. Interesantno rješenje i odabir namještaja u suradnji s dućanom Amelie, dao je rezultat da “Moja radna soba” postane želja svakog kreativca da u nju sjedne i stvara kreativno.

Nemarno odloženi kostim, skice odjevnih predmeta, blještavilo rasvjete i ogledala naizgled su ostavili dojam da je sve ležerno bez krutosti  koja je potrebna upravo kada se stvaraju novi dizajnerski radovi.

cro-a-porter-20

Tako su dijelovi “Moje radne sobe” naglasili da se radi o prezentaciji  modnog dizajna i  kostimografije. Drugi dio prostora  naglasio je dizajn vrtova, dok je cijela “Moja radna soba” postavljen u duhu dizajna interijera.

Publika toplo pozdravila “Moju radnu sobu”

IMG_4615

Velik broj posjetitelja, oduševio se radnom sobom u koju su željeli uči i istraživati.
Od prelijepog renesansnog kostima, polukrinoline iz 1880. g., prekrasnih idejnih crteža modnih kolekcija, sve do haljine koja je nastala kao inspiracija na renesansno razdoblje, a kreacija je dizajnerice Danijele Sever Valentić koja se školuje u Profokusu.  Našla se tu i mapa crteža, projekata, idejnih rješenja  iz  dizajna interijera, kao i projekti  dizajna vrtova. Svaki detalj privlačio je publiku koja je zastala i željela za kratko odmoriti se u ugodnim foteljama na centralnom dijelu “Moje radne sobe”.

IMG_4607

Suradnja s arhitektima i dizajnerima interijera

U Učilištu Profokus predaju vrsni mentori i vanjski suradnici. Upravo je i “Moja radna soba” plod izvrsne suradnje arhitektice Marine Huljev Lončarić i dućana Amelie.

IMG_4119

Odabirom  namještaja, recentnim radovima iz arhive Profokus širokoj publici pokazano je kako kreativna ideja može na drugačiji način predstaviti programe obrazovanje koje Profokus sprovodi.

IMG_4647

Tako je “Moja radna soba” postala izložbeni prostor koji je privukao pažnju i potaknuo na drugačije razmišljanje poimanja samog dizajna i obrazovanja.

foto: Tjedan Dizajna, Profokus