UV zračenje i njihov utjecaj

Izlaganje kože suncu korisno je ukoliko se ne prijeđe granica kada započinje štetno djelovanje, odnosno, ukoliko se koristi adekvatna zaštita. U koži se pod utjecajem sunčevih zraka šire kapilare, što pojačava cirkulaciju. Time se koža bolje hrani i lakše se iz nje otplavljuju štetne tvari. Kvalitetna cirkulacija osnovni je preduvjet za dobro funkcioniranje i njenu ljepotu.
Osim toga, u koži nastaje vitamin D pod utjecajem sunčevih UVB zraka, koji je neophodan za rast i održavanje zdravih kostiju i zubi.
Dakle, izlaganje suncu da, ali koliko dugo? Tijekom ljetnih mjeseci, nakon 11 sati sunce postaje iznimno snažno i zdravo djelovanje na kožu prestaje. Dolazi do jakog grijanja površinskih i dubinskih slojeva, što izaziva jako znojenje i koža gubi vlažnost. Koža i oči su organi najviše izloženi sunčevom zračenju. Izloženost zračenju može rezultirati akutnim i kroničnim posljedicama za zdravlje kože (eritem, starenje, rak), očiju (fotokeratitis, mrena) i imunološkog sustava. Djelovanje sunca na kožu je kumulativno, dakle učinak se zbraja.

ZAŠTITA OD SUNČEVOG ZRAČENJA

zaštita od sunčevog zračenja Zaštita od djelovanja sunca provodi se odjećom i kremama koje štite od UVA i UVB zraka. Kod prvog izlaganja suncu savjetuje se visoki faktor, oko 30. Kremu ili ulje je potrebno nanositi svaka 2 sata, ovisno o kvaliteti. Filteri u komercijalnim preparatima su tvari koje štite od UVA i UVB zraka. Kemijski filteri mogu izazvati alergije i osjetljivost kože pa se savjetuje upotreba prirodnih filtera ili preparata na bazi minerala koji reflaktiraju UV zrake.
Oči je potrebno zaštititi sunčanim naočalama sa UVA i UVB filterom, a za opću uporabu savjetuje se kategorija 3 zaštite (kategorija je ispisana na naljepnici na naočalama).
Prosječno, na suncu bez zaštite možemo ostati 20 minuta. Ukoliko koristimo faktor 30, broj minuta se povećava kao umnožak ove dvije vrijednosti (30 x 20 = 600 minuta = 5 sati), a da ne izgorimo. Sredstva za zaštitu od sunca su emulzijskog tipa što znači da su vodootporna radi masne faze koja se ne miješa sa vodom. Stoga su najmasniji preparati ujedno i najvodootporniji.
Preparat se smatra vodootpornim ako se nakon 2 kupanja po 20 minuta na koži još nalazi minimalno 50% smjese.
Cjelodnevno izlaganje suncu predstavlja znatan napor za kožu kao najizloženiji organ.

ŠTO AKO IPAK IZGORITE?

UV zračenje i njegov utjecaj Ukoliko vam se ipak dogodi da izgorite, što je posebno bitno kod djece, preparat treba sadržavati tamanu ulje ili boražinu koja djeluju izrazito protuupalno, antiinfektivno i regenerirajuće, a uz to se zadržava duže na koži te u kombinaciji sa ostalim sastojcima štiti kožu dulje i kvalitetnije od ostalih preparata. CO2 ekstrakt ili macerat nevena i macerat gospine trave poznati su po svojem blagotvornom djelovanju na opekline u čemu im pomažu eterična ulja lavande i limunskog eukaliptusa.
Ulje pšeničnih klica prirodni je izvor vitamina E te omogućuje bržu regeneraciju i smanjuje neugodno „ljuštenje“ kože. Paprena metvica pomoći će ukoliko se javi svrbež na opečenim mjestima uz ugodan osjećaj hlađenja.

PRIRODNE TVARI SA ZAŠTITNIM FAKTOROM

Prirodni pripravci za zaštitu od sunca Prirodnu zaštitu protiv sunčevog zračenja određene studije potvrdile su kod shea maslaca i biljnih ulja sjemenki maline (Rubus idaeus) koja uz to sadrži do 560 mg vitamina E na 100 g ulja. Potom slijedi ulje čileanskog lješnjaka (Gevuina avellana) koji se dobiva hladnim tještenjem plodova čileanskog lješnjaka. Ima visoki sadržaj oleinske kiseline pa je pogodan za sve tipove kože.
Ova dva ulja se dosta brzo upijaju pa ne ostavljaju bliještavi masni trag na koži. Shea maslac (Karite) dobiva se iz sjemenki Shea stabla (Buthyrospermum parkii) koje raste u Africi. Na sobnoj temperaturi je krut, blijedo žućkaste boje.
U većini slučajeva shea maslac dolazi na tržište rafiniran, dok ga rijetki proizvode u njegovom najkvalitetnijem obliku – nerafiniranog. Shea maslac je jestiv i može se koristiti u kulinarstvu.
Blagu zaštitnu od sunčevog zračenja pružaju samo nerafinirani oblici shea maslaca.

GDJE NAUČITI?

Sve o čemu je pisano u ovom članku, ali i o cijelom nizu drugih ljekovitih biljaka i pripravaka te njihovom utjecaju na zdravlje i načnu primjene, možete naučiti upisom na verificiranu edukaciju iz fitoaromaterapije u Učilištu Profokus. Edukacije se održavaju u Zagrebu i Rijeci, a od jeseni 2014 godine po prvi puta i u Splitu. Napisao: Valter Ajman, dr.med. Studio Aromedica www.aromedica.hr