Prirodni repelenti – prirodna zaštita od uboda insekata!

Kako osigurati prirodnu zaštitu od insekata, savjet smo potražili u klasi fitoaromaterapeuta Učilišta Profokus i mentora dr. Ajmana Valtera. Prirodni proizvodi za zaštitu – repelenti – smanjuju mogućnost ugriza ili uboda od insekata. Prva nam je zaštita od komaraca, no prirodni repelenti se koriste kao zaštita od mnogih drugih napasti, poput krpelja, moljaca, buha i muha.

Neke biljke i eterična ulja su prirodni repelenti, jer sadrže određene spojeve koji naneseni na kožu ili isparavaju na mjestu gdje boravimo odbijaju insekte.
Mnoge biljke koje sadrže eterična ulja koristile su se kao repelenti, od lavandina s Hvara u Hrvatskoj do listova pačulija u Indiji.

Općenito, u klasu repelenata pripadaju:

  • ALDEHIDNA ulja  – limunski eukaliptus, citronele, limunska trava
  • ESTERNA ulja – lavanda ili lavandini
  • ALKOHOLNA ulja – geranijbourbon, pačuli

Ukupno do 10% eteričnih ulja limunskog eukaliptusa, javanske citronele i pačulija otopi se u prikladnoj kapalici. Ulja isparavaju i tjeraju insekte. Mješavina se može staviti na otvorenom da isparava (mirisna lampica) ili na glinene pločice ili tkanine.

Za nanošenje na kožu, prikladno je smjesu napraviti u baznom ulju lješnjaka ili jojobe.

Ovakav repelent ne smije se primjenjivati kod djece do jedne godine starosti, te za kućne ljubimce koji imaju daleko osjetljiviji njuh od ljudi. Eterična ulja isparavaju a tako se gube repelentska svojstva preparata pa ih je potrebno češće nanositi kako bi nam osigurali dobru zaštitu.

Umjesto da kupujete štetne sintetičke repelente možete upotrebiti prirodne sastojke i biti sigurni u pravu zaštitu vas i vaših ukućana!