Ljekovito bilje – Planika

Šećući krškim područjem naše obale, u dijelu prekrivenom makijom, pažnju plijene stabla visoka do nekoliko metara, sa „kožnatim“ zelenim listovima i bobicama koje su u ovo doba godine (kolovoz) tek na pola puta do svoje zrelosti – male, žuto – zelenkaste i okusom vrlo trpke. Radi se o stablu planike, dobro poznatom u narodu, narodnoj medicini i prehrani. Plodovi sazrijevaju tek u ranu jesen, u drugoj polovici rujna i tijekom listopada, kada postaju žarko crvene boje, mameći na branje i kušanje. Stabla planike istovremeno znaju imati crvene zrele plodove, bijele do žuto-zelenkaste nezrele plodove i cvjetove, što u monolitnom krškom području predstavlja predivnu estetsku eksploziju boja. Stablo ovakvog izgleda može se vidjeti i u doba Božića.

Zreli plodovi izgledaju poput jagoda, pa je i engleski naziv planike – Strawberry tree (jagodino stablo). Ljudi će reći – fine su i ukusne, ali u vrlo maloj količini. Narodna literatura navodi da ih se svježih može pojesti najviše 7 komada. I druga riječ latinskog naziva biljke sugerira isto –  riječ „unedo“ dolazi iz latinskog izraza „Unum edo“ što u prijevodu znači „pojedem jednu“.

Plod planike, u narodu i maginje, može izazvati probavne smetnje kada se konzumira u većoj količini. U našim krajevima uglavnom se koristi za pripravu pekmeza i džemova, kao i kod destilacije alkoholnih pića, uglavnom rakije.

Najznačajnije kemijske tvari koje nalazimo u plodovima su antioksidansi. Uz dobro poznate vitamine C i E, tu su karotenoidi, fenolne kiseline i flavonidi, terpenoidi i organske kiseline. Cjelokupni sastav ploda, ali i drugih dijelova biljke, prikazan je u preglednom članku „Oliviera, Baptista, Bento,  Pereira: Arbutus unedo L. and its benefits on human health“, pa one koji žele više znanja o ovoj biljci, svakako upućujem da ga pročitaju. Gledajući sastav, možemo da bi se plod planike uskoro mogao pojaviti kao nova „superhrana“ na tržištu.


Tradicionalna primjena listova planike u liječenju bolesti i tegoba dišnog i mokraćnog sustava potvrđena je i znanstvenom studijom (Isbilir, Orak, Yagar, Ekinci: Determination of antioxidant activities of strawberry tree (Arbutus unedo L.) flowers and fruits at different ripening stages). Plodovi se u mediteranskom području tradicionalno koriste u liječenju probavnih, srčanih i mokraćnih tegoba, dok se korijen iskuhava u dekokt u liječenju povišenog krvnog tlaka i dijabetesa.

Planiku možemo smatrati jednom od biljaka čije vrijeme ponovno dolazi. Vrijedne molekule sigurno će pronaći i svoj put u dodacima prehrani ili u sastavu nekih budućih ljekovitih pripravaka. Je li došlo vrijeme da je isprobate i u vašoj prehrani? Svakako podijelite sa nama vaša iskustva i recepte.

Autor teksta: Valter Ajman, dr.med. fitoaromaterapeut