Ljekovito bilje – Konopljika

Konopljika je grm visine 1-2 metra, ljubičasto-plavih cvjetova i petoprstih, zašiljenih listova. Samoniklo raste na Mediteranu, južnoj Europi i centralnoj Aziji. U fitoaromaterapiji se koriste prvenstveno plodovi konopljike koji na tržište dolaze u obliku tinkture i EPS-a. Plodovi konopljike sazrijevaju tijekom mjeseca rujna kada se u drugoj polovici mjeseca ili početkom listopada sakupljaju. Potom se potope u alkoholu te se nakon 3 tjedna stajanja dobije prvoklasna tinktura. Postoji i eterično ulje konopljike. 


Konopljika ne sadrži hormone – njeno djelovanje se temelji na smanjenju lučenja prolaktina putem dopaminergičkih neurona, čime uspostavlja ravnotežu progesterona i estrogena u menstrualnom ciklusu – smanjuje estrogen, FSH i prolaktin, a povećava progesteron.

Brojne kliničke studije prikazale su djelotvornost kod problema s PMS-om. Jedan od narodnih naziva biljke je „fratarski papar“ – smatra se da su ga svećenici sadili oko samostana budući da su primijetili da smanjuje muški libido. Njemačka Komisija E, osnovana od njemačkog Ministarstva zdravstva, preporučuje dnevnu dozu od 30-40 mg suhog ektrakta ili tinkture konopljike, tijekom više mjeseci.

Kontraindikacije: konopljika se ne koristi kod osoba koje koriste oralne kontraceptive i hormonsku nadomjesnu terapiju. Oprez je potreban i kod uzimanja lijekova koji utječu na sustav dopaminskih receptora. Treba je izbjegavati tijekom trudnoće i dojenja.

 

Autor teksta: Valter Ajman, dr.med.
Foto: Pinterest