Tajne fitoaromaterapije

Dr. Valter Ajman: Tajne Fitoaromaterapije

Kako postati fitoaromaterapeut – razgovarali smo s mentorom klase za fitoaromaterapeute u učilištu Profokus. Dr. Valter Ajman vlasnik je i studija Aromedica.

Saznajte kako postati fitoaromaterapeut!

Tajne fitoaromaterapije

Profokus: Što je fitoaromaterapija?

Fitoaromaterapija je medicinska disciplina koja u svrhu očuvanja i unaprijeđenja zdravlja te tretmana bolesti i poremećaja koristi ljekovito bilje i biljne ekstrakte u koja pripadaju i eterična ulja. Osnovna razlika između fitoaromaterapije i tradicionalnog travarstva je u činjenici da fitoaromaterapija korištenje ljekovitog bilja i biljnih ekstrakata bazira isključivo na znanstveno dokazanom djelovanju bilja kod pojedinih zdravstvenih problema, pritom koristeći najmodernije oblike biljnih iscrpina koji su prisutni na tržištu.

Profokus: Kad se primjenjuje?

Fitoaromaterapija je prvenstveno holistička disciplina, što znači da sagledava čovjeka u cjelini, a ne samo bolesti organa ili dio tijela. Bilje i eterična ulja koriste se na razne načine: u obliku čajeva, integralnih otopina svježeg ljekovitog bilja (SIPF), tinktura i drugih oblika za oralnu primjenu, izvana na koži, respiratorno u obliku inhalacija, vaginalno i rektalno. Za različite načine primjene postoji cijeli niz farmakoloških oblika koje danas može pripremiti sve veći broj ljekarni.

Profokus: Što je važno reći?

Važno je napomenuti da se pojam ‘aromaterapije’ danas prilično često zloupotrebljava u komercijalne svrhe pa ćete ga tako naći na cijelom nizu proizvoda od sredstava za čišćenje do omekšivača za rublje. Aromaterapija je prvenstveno terapija u pravom smislu te riječi, što znači da je nužan interaktivni odnos klijenta i fitoaromaterapeuta, a ne samo prisustvo mirisa u prostoru. Također bih skrenuo pozornost na kvalitetu fitoaromaterapeutskih proizvoda. Oni moraju udovoljiti cijelom nizu kriterija da bi bili vrhunske fitoaromaterapeutske kakvoće, a sve to mora biti navedeno na etiketama i deklaracijama.

Profokus: Po čemu se razlikuje od ostalih terapeutskih metoda?

Fitoaromaterapija u svom području djelovanja koristi ljekovito bilje i njegove iscrpine (tinkture, eterična ulja, macerate, dekokte, infuze itd) i već po tome razlikuje se od drugih terapeutskih metoda. Radi se o mladoj grani terapije koja se smatra medicinskom disciplinom, budući da svoje djelovanje bazira na znanstvenom pristupu i najnovijim saznanjima na tom području.
Tajne fitoaromaterapije
Profokus: Izloženi smo stalnom stresu, koja su ulja dobra za smirenje?

Stres je svakodnevna pojava koju se ne može izbjeći – prevelika očekivanja od drugih i od samih sebe, pritisci kojima su ljudi izloženi, rokovi, traume na poslu, u školi ili kod kuće – sve to s vremenom dovodi do nastanka stresnog poremećaja koji potom djeluje na čovjekovo zdravlje. Poremećaj zdravlja vrlo je individualan. Svaka osoba drugačije reagira i ima različite točke slabijeg otpora. Kod nekih će osoba doći do povišenja krvnog tlaka i otkucaja srca, nekima će kroz vrijeme doći do slabljenja imuniteta, opet kod drugih do poremećaja probave, sindroma kroničnog umora i cijelog niza drugih poremećaja.
Generalno, u tretmanima stresa primjenjuje se ljekovito bilje koje dovodi do smirenja: pasiflora, matičnjak, glog, valerijana. Od eteričnih se ulja primjenjuje ljekovita lavanda, ulja citrusa (slatka naranča, bergamot, mandarina), petitgraina gorke naranče kod zgrčenih mišića i druga. Važno je naglasiti da neće kod svih osoba djelovati ista ulja, stoga su ovakvi tretmani vrlo individualni.
Prepoznavanje kvalitetnih proizvoda treba se temeljiti na čitanju natpisa i deklaracija na proizvodima. Ono što uvijek mora biti navedeno je slijedeće: hrvatski i latinski naziv biljke, porijeklo biljke, način uzgoja i način dobivanja, osnovne kemijske sastavnice, kemotip, dio biljke iz koje je proizvod dobiven i obavezno rok trajanja proizvoda. Uz to, prodavač je dužan omogućiti uvid u certifikate koji prate svaki od navedenih proizvoda. Oni koji to nemaju najvjerojatnije prodaju nekvalitetne proizvode.

Profokus: Koje su specifičnosti fitoaromaterapeuta, recite nam nešto više o obrazovanju?

Fitoaromaterapeut mora biti osoba koja želi pomagati drugim ljudima i poželjno je, ali nije uvjet, da ima prethodnu medicinsku edukaciju bilo koje grane. Obrazovanje se sastoji od teoretskih predavanja i velikog broja sati praktičnog rada. Područja koja se obrađuju su osnove građe i funkcije ljudskog tijela, botanika i fitokemija te primijenjena i praktična fitoaromaterapija koja i obuhvaća najveći fond sati nastave. S obzirom na veliki broj raznih edukacija koje se nude na tržištu, vrlo je važno napomenuti da ovakva područja mogu predavati samo liječnici i magistri farmacije, stoga je dobro uvijek provjeriti jesu li edukacije verificirane od strane Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta.

Više o programu fitoaromaterapije!