Zaštita usana i ruku tijekom zime

Usne i ruke najosjetljiviji su dijelovi kože izloženi vanjskim utjecajima. Pod djelovanjem niskih temperatura i vjetra najčešće dolazi do isušivanja pa koža na usnama i rukama puca ili postane hrapava.
Pojasnio nam je dr. Valter Ajman, mentor u klasi fitoaromaterapije u Učilištu Profokus.

Usne se nalaze na prijelazu područja kože u sluznicu i kao i svi drugi epiteli na takvim prijelazima, osjetljiva su područja. Usne su izložene vanjskim utjecajima (temperatura, vjetar, vlaga, UV zrake), izložene su hrani i pićima pa ih je stoga potrebno kvalitetno zaštititi i hraniti.

Face cream and calendula flower
DONOSIMO VAM OSNOVNE RECEPTURE ZA IZRADU PRIPRAVAKA ZA ZAŠTITU USANA I RUKU

Balzami za usne rade se na bazi pročišćenog pčelinjeg voska, shea maslaca, kokos maslaca i drugih vrijednih biljnih ulja. Vosak (Cera alba) stvara fini trajni sloj u obliku premaza preko usana, dok shea maslac i druga biljna ulja hrane kožu i štiti je od isušivanja i UV zračenja.

SAMI IZRADITE BALZAM ZA USNE ILI KREMU ZA RUKE

Receptura ima mnogo, vrlo su individualne i svatko može primjeniti ona ulja koja mu najviše odgovaraju. Donosimo vam jednu od njih:

Balzam za usne cca 20 g
Pčelinji vosak 4 g
Shea maslac 4 g
Kokos maslac 2 g
Lanolin 10 g
Jojoba 2 g
Dodati 6 kapi eteričnog ulja po izboru.

Postupak izrade: odvaganu smjesu voskova i biljnih ulja otopiti u vodenoj kupelji.
Dodati eterična ulja i lijevati u kalupe za balzame za usne ili lončiće (smjesa se vrlo brzo hladi i krutne pa je potrebno postupak lijevanja obaviti brzo). Kalupe zatvoriti tek nakon što je smjesa potpuno ohlađena.
Kreme za ruke najbolje je izraditi sa lecitinskim emulgatorima budući da oni ostavljaju zaštitni premaz koji se zadržava dulje vrijeme na koži i otporan je na djelovanje vode.

U čašu dodajemo 8 g ulja makadamije ili suncokreta, 2 g macerata nevena i 3 g prirodnog emulgatora. Smjesu ugrijemo u vodenoj kupelji dok se emulgator ne otopi.

U drugoj čaši pripremimo vodenu fazu koja se sastoji od 34 g hidrolata (lavanda, smilje, ružmarin verbenon) i 2 g sojinog lecitina. Miješamo dok se lecitin ne otopi.

Obje čaše izvadimo iz vodene kupelji, potom vodenu fazu polako dodajemo u masno uz intenzivno miješanje. Nakon desetak minuta smjesa će se pretvoriti u hranjivu zaštitnu kremu za ruke kojoj će eterična ulja prema vašim željama i potrebama dati jedinstveni miris.

Postoji cijeli niz receptura i pripravaka za zaštitu i svakodnevnu njegu kože. Više o tehnologiji izrade kao i o prirodnim tretmanima različitih zdravstvenih i estetskih tegoba te primjeni eteričnih ulja i ljekovitog bilja možete naučiti na edukaciji iz fitoaromaterapije u Učilištu Profokus.