Vizažist je umjetnik

Vizažist je umjetnik, a lice je slikarsko platno!

Pogledamo li u prošlost, možemo uočiti da je način uljepšavanja i njegovanja tijela bio važan dio svake kulture u povijesti. Od Egipćana, Grka i Rimljana, sve do ludih 70-ih ostaju nam dokazi koliko je kultura uljepšavanja utjecala na način života.


Temeljem raznih zapisa poznato je kakve mješavine su koristile Egipćanke da bi zacrnile svoje oči. Kako su svijetlile svoj ten i kako su dame rumenile obraze. Zapravo doznajemo kako se stav žena, ali i muškaraca prema uređivanju i ukrašavanju tijela ne razlikuje previše od suvremenog doba. Kultura lijepog živi u čovjeku bez obzira na vrijeme i mjesto iz kojeg dolazi.
Ljepota je svima važna, ona je prepoznatljiva čak i kad se skriva ispod dugih trepavica ili zanosnih usana. Ljepotu lica možemo istaknuti ako znamo gledati i pri tome vidjeti što je važno prikriti, a što naglasiti.

Edukacija vizažista je bitna…

Edukacija je bitna kako bi postali profesionalci na ovom području. Potrebna je stalna želja i radoznalost za otkrivanjem novog, šarenijeg i zabavnijeg. Uz uvijek prisutno koketiranje s modom, estetikom, frizerstvom i umjetnošću , a vizažist je osoba koja naglašava najvažniji dio tijela, onaj koji je uvijek u prvom planu i koji privlači pažnju, a to je svakako lice.

Posao vizažista nije samo odrediti boje i nanijeti ih na oči, obraze i usne. Vizažistov glavni zadatak je odrediti kozmetiku koja će pomoći i istaknuti osobnost, naglasiti njene prednosti, a sakriti mane. Svaka boja na licu ima svoju priču, a svaka forma ima svoju ulogu. Prepoznati i odrediti make up po karakteru osobe je ono što čini vizažista profesionalcem. Pravilna igra boja i forme je neopisivo zabavno iskustvo, a za vizažista svako lice predstavlja novo platno.

Promatrajući tuđa našminkana lica, ako smo profesionalni vizažisti, odmah ćemo uočiti jesu li potrebne promjene kako bi osoba imala savršen ruž za usne ili sjenilo za pravilno osjenčane oči. Dovoljan je samo jedan pogled da uočimo greške, ali je potrebno obrazovanje i puno rada da potezom kista dobijemo traženo savršenstvo.