Uređenje malog vrta – novi hit stvaranja zelenih oaza

Boravak u prirodi djeluje umirujuće i vrlo dobro utječe na naše zdravlje i raspoloženje.
Sam pogled na zeleni krajolik, može nas opustit ili barem na trenutak pomoći nam da odmorimo misli i odolimo stresnim situacijama koje nas  svakodnevno okružuju. Dašak zelene oaze možete uvesti i u vlastiti životni ili radni prostor. 

Uređenje malog vrta jedan je od svjetskih trendova predstavljen na upravo završenom Pariškom sajmu Maison et Objet gdje je prikazano kako mnoštvo zelenila u prostoru interijera  postaje ‘in’.

Maison-et-Objet

Polaznici Profokusova programa- dizajn vrtova i krajobraza  još jednom su pokazali da su vrsni poznavatelji modnih trendova te osmislili odličan način kako pomoću biljaka dekorirati interijer.  Njihove su ideje u skladu s najnovijim modnim trendovima u području uređenja interijera, a zajedno su osmislili projekt – uređenje malog vrta ili žive slike. Svojim kreativnim idejama dokazali su kako vrt možete uvesti čak i u mali prostor, jer dašak zelenila može stati u kutiju ili u okvir za slike.

Svojim vještim rukama, polaznici ovogodišnje klase dizajnera vrtova pod vodstvom svoje kolegice Kristine Lazaneo izradili su žive slike i ozelenili zidove Profokusa.
U tome su im pomogli tvrtka Dasović d.o.o, koja je izradila drvene okvire u koje su posađene biljke i Učilište Profokus.

U ovim hladnim mjesecima kada većinu vremena provodimo u zatvorenom prostoru, žive slike su odličan način da u svoj prostor unesemo malo zelenila, a obješene na zid, postaju prava mala umjetnička djela.

Za uređenje malog vrta najpodatniji su sukulenti, biljke koje zahvaljujući svojim većim i mesnatijim listovima, dugo zadržavaju vodu te ne iziskuju dodatnu brigu. Svoju izdržljivost duguju listovima u koje pohranjuju vodu te zbog toga ne traže posebne uvjete ni pozicije –  dovoljno im je malo zemlje i sunca. U sukulente spadaju razne vrste kaktusa, čuvarkuća, aloe vera te druge, koje se ističu zanimljivim oblikom listova i to je još jedan razlog zašto su baš te biljke idealne za uređenje malog vrta. Uz to, idealne su za vrtlare početnike, ali i zaposlene koji nemogu puno vremena posvetiti uređenju biljaka.

Sukulenti ako se previše zalijevaju gube boju, postaju bijeli ili žuti, ali još uvijek im ima spasa. Ako je korijen samo natruo, dovoljno je odrezati trule viškove i staviti ga u suhu zemlju. Premalo zalijevanja uzrokuje sušenje listova i mrlje na preostalim listovima, ali i prestanak rasta. No, sve ove znakove vrlo je lako prepoznati pa mnogi kažu kako su upravo ove biljke odlične i za one najnetalentiranije. Ako nemate puno strpljenja za održavanje vrta, uz to nemožete se pohvaliti s puno prostora dostupnog za uređenje, a u društvu ste poznati kao onaj/ona kojemu svaka biljka uvene, možda je vrijeme da uz uređenje malog vrta stvorite svoju vlastitu zelenu oazu mira.

Kombinacijom različitih biljaka, oblika i boja, možete stvoriti vlastite unikatne impresivne žive slike u 3D formatu. S klorofilnom zelenom bojom službenog naziva ‘greenery‘ koju je, Pantone proglasio bojom za 2017. godinu, savršeno pristaju svim prostorijama.

Iako pripada grupi hladnih boja, zelena boja predstavlja rast, svježinu, plodnost i zdravlje, stoga nije čudno da je postala važan element u uređenju interijera i eksterijera. Istraživanja pokazuju kako zelena boja ima psihološke parametre zbog kojih bi ju svakako trebali ukomponirati u prostor – pomaže u otklanjanju stresa, djeluje umirujuće, najugodnija je oku te pomaže kod liječenja. Uz to, ‘odmara oči’, a žive će slike u vaš životni prostor unijeti svježinu i živost. Također, uređenje malog vrta u poslovnom prostoru, potaknut će kreativnost i energiju te vama i vašim kolegama omogućiti kutak uz koji ćete, barem nakratko moći odlutati i udahnuti svježinu prirode.

Naši su dizajneri vrtova, odličnim izborom sukulenata i ekološkim drvenim okvirom u kratkom videu prikazali kako izraditi ovu prekrasnu biljnu dekoraciju.

Ako ovim slatkim osvježivačima prostora nemožete odoljeti, svoje verzije malih vrtova možete napraviti i sami. Potrebni su vam drveni okvir, zemlja za sukulente, geotekstil, metalna mrežica, odabrane biljke, popratni alat (vijci, čavlići, klamerica bušilica ..) i naravno neizostavna dobra volja i strpljenje.