Razlika između tečaja i škole za vizažiste

Moramo se složiti činjenicom kako je danas ponuda raznih proizvoda izuzetno velika.
Upravo u toj velikoj ponudi teško je odabrati. Motiv odabira može biti povoljna cijena.
Nažalost cijena ne mora biti povezana s kvalitetom samog proizvoda.
Upravo kada biramo putem internetskih stranica sve izgleda podjednako dobro.
Opis proizvoda sliči jedan drugome.

Ima li razlike između tečaja za vizažistu i škole

fotografija (1)

Najveću dilemu oko kvalitete proizvoda možemo vidjeti kada je pitanje edukacije. Sigurno će biti dopadljivo ako pročitamo kako možemo na kratkom tečaju savladati potrebna znanja i kao ćemo u kratkom vremenu moći raditi posao nakon završenog tečaja.Tu je još i primamljiva cijena, pa zato često griješimo. Odluka o pohađanju tečaja i spoznaja kako je moguće u kratkom vremenu steći dovoljno znanja za novo zanimanje nije pravilan put.
Klasičan primjer dvostruke prevare objavljen je u Glasu Istre pod nazivom „LAŽNO SE PREDSTAVLJALO KAO VIZAŽIST „

Citiramo:
„U sudskom postupku koji je proveden u odsutnosti optuženika utvrđeno je da se od prosinca 2008. do kraja svibnja 2009. u prostorijama TV Nove u Puli Noe Ammar Soficci neistinito predstavio kao stručna osoba koja ima stručno znanje o kazališnoj i filmskoj šminki. U ime tvrtke Kryolan 13. prosinca 2008. sklopio je ugovor s Puljankama M. Š. i E. S. o održavanju stručnog tečaja po cijeni od 8.000 kuna. Puljanke su mu istog mjeseca uručile svaka po 2.000 kuna te u veljači ožujku i travnju 2009. još po 1.000 kuna svaka. No Soficci je prekinuo tečaj, a novac zadržao za sebe te je u presudi navedeno da im je dužan nadoknaditi štetu.„

Na tečaju za vizažiste površno je stečeno znanje i previsoka cijena.
Na tečaju možemo savladati kako skuhati jednu ili dvije vrste jela, no to nikako ne znači da ćemo postati profesionalni kuhar ili da ćemo se baviti kulinarstvom.
Ne smijemo pri odabiru obrazovanja zanemariti objektivnost. Čitajući razne primamljive oglase gdje piše kako je moguće u kratkom vremenu sve naučiti i još k tome za malo novaca samo je nedostižna formula. To je kao da nas netko uvjerava kako ćemo dobit proizvod jeftin, kvalitetan i još k tome poznate marke.

Nevjerojatna je činjenica je da se i danas na veliko nude tečajevi vizažizma i to po raznim salonima od kozmetičkih do frizerskih, te raznim prodajnim mjestima. Upisom u takve tečajeve u većini nitko nije ponudio ugovor u kojem je definirana cijena tečaja, PDV, vrijeme trajanja, mjesto održavanja, kao i tko je stručna osoba, njezino zanimanje.
Cijena sata tečaja obično je previsoka, obzirom koja su znanja ponuđena. Najveća zamka su lažni nazivi kao što je akademija. Takvi tečajevi najčešće se svode na plaćanje bez računa, a kvaliteta i ispunjenost programa nije definirana. Naivno je upisati „akademiju„ za koju većina zna da je akademija diplomski studij iza kojeg stoji diploma. Lažni naziv koji se koristi za tečaj, odnosno akademija samo otkriva koliko je neistine u onom što se nudi na tečaju .

Da li odabrati tečaj za vizažiste ili školu

IMG_2099

Važno je racionalno razmisliti što i kakvo znanje želimo dobiit. Moramo sami postaviti pitanje što možemo u nekoliko sati tečaja naučiti. Ako se prisjetimo koliko puta smo pali s bicikla dok ga nismo naučili voziti, a koliko smo se napili vode dok nismo proplivali biti će jasno koliko je vremena i truda potrebno za stjecanje znanja i vještina.

Nije moguće savladati i skupiti znanje na tečaju čiji cilj je dati kratke upute koje nam mogu biti mala pomoć, ali nikako ne i struka kojom bi se dalje bavili. Da bi savladali i prikupili stečena znanja potrebno je obrazovati se u provjerenim ustanovama i školama koje pružaju obrazovanje. Škole i ustanove kao i svaki ozbiljan edukativni program imaju svoj nastavni plan i program. Ozbiljnu satnicu, kvalitetno organiziranu nastavu. Važno je provjeriti tko su mentori, predavači i gosti predavači. Koje su njihove reference i stručnost u prenošenju znanja. Upravo ta struktura dijeli i postaje sve veća kada je pitanje koja je razlika između tečaja i obrazovnog programa.

I najboljem mentoru potrebna je određena satnica, vrijeme da bi mogao objasniti, pokazati i određenu građu i na kraju uputiti ispraviti i pohvaliti rad svojih polaznika.
Takav rad nije moguće organizirati na tečajevima, jer upravo tijekom kratkog vremenskog trajanja tečaja nije moguće prenijeti i repetirati sve važne informacije kako bi se steklo kvalitetno, a ne površno znanje..

Kako vrednovati znanje stečeno upisom u tečaj za vizažiste

Zanimanja koja su povezana s praktičnim dijelom nastave kao što je vizažizam, modni dizajn, kostimografija, modni stilist, frizer stilist , dizajn nakita, tu je i dizajn interijera, dizajner vrtova, osnovno je da tijekom nastave izrade, naprave sve ono što su teoretski odslušali. Upravo taj dio treba s pažnjom odraditi i pokazati sve što će i kako savladati u svojem budućem profesionalnom radu. Važno je svakog pojedinca upozoriti da upravo svojim zalaganjem i vježbom tijekom obrazovanja stjecat će potrebna znanja i vještine.
Za to je potrebno vrijeme koje se sigurno ne sastoji od samo nekoliko sati vježbe. Upornost i dosljednost pri stjecanju znanja rađa i uspjeh i zadovoljstvo da smo napravili izradili nešto jako dobro.To bi trebao biti i osnovni motiv pri odabiru našeg zanimanja, prekvalifikacije ili ono čime se želimo baviti i što će nam postati profesija.
Škola i obrazovanje nije mjesto gdje se samo daju ocjene. Škola je upravo ta gdje je znanje ocjena onoga što smo naučili.
Površno naučeno sigurno će dati i lošu ocjenu koja će se pokazati onog trenutka kada se počnemo baviti poslom za kojeg smo se školovali.

Kolika je razlika između tečaja za vizažista i škole

DSCF0683
Pri odabiru tečaja moramo biti svjesni što dobivamo i što ćemo mi sami moći dati od tako stečenog znanja. Upravo internet donio je brza „rješenja“ tako što na naše upite koje ukucamo u tražilicu dobijemo i brze odgovore onoga što želimo doznati, slično kao i na tečaju. No znanje i produkt znanja ne može se steći stalnim ukucavanjem u tražilicu. Znanje mora biti temeljito i postojano, od takvog znanja imati će svi koristi i oni koji ga predaju drugima kroz svoj produkt i oni koji ga primaju kao gotov proizvod.

Nije točan navod iz navedenog članka Glasa Istre kako u Hrvatskoj ne postoji stručno obrazovanje za vizažista. Na inicijativu Učilišta Profokus je 1997. godine uvedeno je zanimanje vizažist u Nacionalnu klasifikaciju zanimanja. Od te godine sve do danas Učilište Profokus prvo je počelo provoditi verificirane programe osposobljavanja i usavršavanje za zanimanje vizažista. Do danas su školovani brojni profesionalci koji rade na televiziji, kazalištu, filmu kao promotori za poznate kozmetičke kuće, a ima i onih koji samostalno vode svoj obrt.

Vidljiva je razlika između tečaja za vizažiste i škole

_DSF1698
Vidljive su razlike kada usporedimo rad obrazovanog vizažista, modnog dizajnera, modnog stilista, frizera stilista, dizajnera interijera, dizajnera vrtova, kostimografa, dizajnera nakita u školi i onoga koji je završio tečaj. Nije dobro ponadati se kako je moguće u kratkom roku steći stručnost i znanje i praktičan rad za bilo koje zanimanje.
Treba jasno priznati kako je za svaki uspjeh potrebno vrijeme i puno rada, a to je svakako povezano s usvajanjem znanja koje može pružiti škola s kvalitetnim i modernim programom, kao i stručnim predavačima, mentorima. U takvoj školi polaznik će dobiti i pravovaljanu ispravu, uvjerenje sa zanimanjem koje upisuje u radnu knjižicu, danas elektroničku evidenciju.