projekt za dizajn vrta 2018: POSJET ODABRANOM TERENU

Polaznici Profokusovog programa „Dizajn vrtova i krajobrazne arhitekture“ posjetili su obitelj Prlić i njihov vrt u Kalinovici koji je na ovogodišnjem natječaju za besplatan dizajn uređenja vrta odabran kao najpogodniji za izradu njihovih projekata.

Nakon upoznavanja sa svim članovima obitelji, polaznici su se posvetili njihovim željama, o kojim su se imali priliku informirati putem prethodno ispunjenog i dostavljenog upitnika. Sukladno uputama mentora, kako bi se što bolje upoznali s vizijom obitelji Prlić i njihovim potrebama, dizajneri su tijekom intervjua vlasnicima postavljali dodatna pitanja i nastojali prikupiti što više informacija za izradu projekta.

Po obavljenom razgovoru, polaznici su prionuli mjerenju i utvrđivanju postojećeg stanja. Gospodin Prlić je već samostalno izvršio mjerenja nekih dijelova terena koja su naši polaznici provjerili te je potom dio grupe izvršio mjerenja na prednjem, a dio na stražnjem dijelu terena. Potom je, prema pravilima struke, uslijedilo popunjavanje sve potrebne dokumentacije i fotografiranje postojećeg stanja.

Sam vrt već krasi mali cvjetnjak u kojem su pretežno zasađeni sukulenti, a u njemu se nalazi i ljuljačka koju je gospodin Prlić samostalno izradio. Naši polaznici su obitelji već na licu mjesta uputili brojne savjete i prijedloge za uređenje, a idući uzbudljiv korak je izrada projekata te odabir onih najboljih koji će se potom prezentirati investitorima.

Kako je obitelj Prlić kao jedan od bitnih elemenata uređenja istaknula ogradu, naši dizajneri vrtova potrudili su se sastaviti prijedlog i odmah po izradi dostavili su ga vlasnicima koji su se, s obzirom da im je financijski aspekt uređenja dosta značajan, ugodno iznenadili informacijom da će projekt dizajna vrtova uključivati i tehničku razradu kao i procjenu troškova uređenja.

Najveći izazov izrade projekta dizajna ove prekrasne zelene površine u okolici Zagreba, nesumnjivo će biti udovoljavanje brojnim željama njenih vlasnika. Naime, investitori imaju brojne želje za uređenje vrta koje između ostalog uključuju i bazen, prostor za igranje, kućicu za djecu te prostor za druženje i goste. Budući dizajneri vrtova će zasigurno imati pune ruke posla oko smještanja svih ovih elemenata u prostor te će biti jako zanimljivo vidjeti njihove konačne projekte i različite interpretacije, izrađene u skladu sa stručnim smjernicama ovog uspješnog Profokusovog programa vođenog budnim okom vrsnih mentora.