Pobjednica Furnirovog natječaja – Ivana Žugec!

Sukladno najavi iz našeg prošlog članka, u ovome ćemo predstaviti našu kreativnu i maštovitu polaznicu programa „Dizajn interijera“, Ivanu Žugec, pobjednicu nedavnog održanog natječaja za dizajn hotelske sobe u organizaciji tvrtke Furnir.
Glavni zadatak natječaja bio je dizajnirati hotelsku sobu hotela s 4+ zvjezdice koristeći Furnirov asortiman, s posebnim naglaskom na dizajn ormara kao glavnog fokusa hotelske sobe. O posebnostima Ivaninog projekta koje su je dovele do pobjede i osvajanja glavne novčane nagrade u iznosu od 5.000,00 kn više možete saznati u nastavku.

Obrazovanje i motivacija

Ivana Žugec polaznica je generacije 2017/18 Profokusovog programa „Dizajn interijera“. Završila je Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn, nakon čega je upisala Likovnu akademiju. Za sebe kaže da se sa smislom za likovnost i estetiku „druži“ od rođenja, a oduvijek ju je posebno privlačio upravo svijet interijera. Upravo kako bi svoju ljubav prema interijerima upotpunila pravim informacijama i pravilima struke, upisala je obrazovni program Dizajn interijera u Učilištu Profokus. Kako je sama navela, smisao za lijepo nije dovoljan, postoje i brojna pravila koje treba poštivati prilikom uređenja interijera. S navedenim pravilima upoznala ju je mentorica Jasna Milošević Mjeda, koja je, uz svoje znanje, s polaznicima podijelila i vlastita radna iskustva.
Znanje stečeno u Učilištu Profokus smatra ključnim za izradu projekta za natječaj jer bez njega svoju viziju ne bi mogla pretočiti u konkretno idejno rješenje za uređenje zadanog interijera.

Dizajn hotelske sobe, inspiracija i izazovi

Posebnim izazovom ovog projektnog zadatka smatra činjenicu što se radi o javnom prostoru, prostoru kojeg se stvara kako bi se drugi u njemu ugodno osjećali. Dakle, glavni cilj bio je objediniti estetiku i praktičnost, kako bi se gost opet poželio vratiti.

 

Sama hotelska soba je uobičajena standardna soba s pripadajućim predsobljem i kupaonicom. Nije velika, no opet sadrži sve što bi, primjerice, bilo potrebno poslovnoj ženi ili muškarcu ili paru koji je neopterećen nekim posebnim obavezama. Ormar je dovoljno prostran da zadovolji potrebe odlaganja odjeće za dvije osobe, a osim standardnih polica i ladica kao i prostora za vješanje sadrži i sef, klupicu koja se izvlači za odlaganje kofera, vješalicu za kravate i prostor za cipele. Za osvjetljenje ormara upotrijebljene su LED trake iz Furnirovog asortimana.

U sobi se također nalazi i radni prostor s komodom koja sadrži par ladica za odlaganje npr. poslovnih spisa te ima i utičnicu za struju u koju se može priključiti punjač za laptop, mobitel i sl. Taj dio ujedno služi i kao prostor namijenjen za šminkanje i uređivanje. Mini bar, šank i prostor za pripremu napitaka integrirani su u posebnu zidnu nišu s čije bočne strane je i jedna gotovo podna ladica koja se praktično otvara laganim pritiskom noge i služi za odlaganje cipela.

Glavnu inspiraciju pronašla je u želji da objedini ugodan i praktičan interijer te stvori prostor koji bi zadovoljio ne samo gosta, već i nju samu.

Najveći izazov oko kreiranja ormara predstavljalo joj je već gore spomenuto – kako uspješno objediniti funkciju i estetiku, odnosno kako da stvori ormar koji se uklapa u njenu viziju uređenja, a da pritom ne izgubi svoju prvenstveno praktičnu namjenu.

O tvrtki Furnir i natječaju

S asortimanom tvrtke Furnir nije dosada bila upoznata te se prilikom sudjelovanja u natječaju iz prve ruke uvjerila u njihovu doista raznovrsnu ponudu. Za Furnirov natječaj ima samo riječi hvale te ističe kako je u njemu doista uživala. Smatra da bi se ovakvi natječaji trebali organizirati puno češće jer je to ono što dizajnere pokreće i motivira na daljnji rad. Istaknula je kako ovakvih natječaja na području dizajna interijera zbilja nedostaje te se nada da će ih u budućnosti biti mnogo više. Ona sama jedva čeka novu priliku da ponovno u praksi pokaže svoju kreativnost i znanje.

Iskustvo u Učilištu Profokus i planovi za budućnost

 

Zaključno je izrazila veliku zahvalnost Učilištu Profokus, a posebice predavačima koji joj već nedostaju. Vrlo je zadovoljna vrstom edukacije koju je stekla u Profokusu, a najviše znanjem stečenim o pravilima uređenja interijera, načinima izvedbe, bojama te 3D modeliranju prostora, bez kojeg je danas nezamislivo raditi.

Ova talentirana i maštovita dizajnerica jedva čeka svoj idući izazov, a glavni zadatak joj je sve stečeno znanje prenijeti u praksu, što se nada da će uskoro dobiti priliku i pokazati. Jedva čeka krenuti sa svojom karijerom na području uređenja interijera, a do tada će, kao i do sada, široko otvorenih očiju, hodati i promatrati, „živjeti“ interijer.

Ivana Žugec – Idejno riješenje – Furnirov natječaj: