Planiranje i dizajn vrta

Planiranje i dizajn vrtova

Dobro došli po dozu znanja i savjeta za sve ljubitelje zelenila, pogotovo za one koji žele urediti od početka svoj vrt ili balkon.
Neke od odgovora na pitanja vezana za planiranje i dizajn vrtova, kao i druga pitanja koja ćemo obraditi u nekim sljedećim tekstovima, saznali smo kroz program usavršavanja za dizajn vrtova i pejsažne arhitekture u Učilištu Profokus.

Planiranje i dizajn vrtova – Od kuda početi?

 

supplying-landscape-designs-and-garden-designs-in-thetoronto-and-gta900-x-581-236-kb-jpeg-x

Planiranje je vrlo važan dio pri oblikovanju vrta, prije nego izaberemo stil uređenja te vrste biljaka i materijala koje bi željeli u našem vrtu, na balkonu ili terasi. Da bi ispunili sve želje i postigli za nas najprikladniji dizajn, najprije pažljivo promatrajte, a onda oblikujte.

d1221a3760667397a9c344de252a5306

Proučite u miru svoj vrt, terasu ili balkon. Uz malo strpljenja uočit ćete postojeće predispozicije prostora i dobit ćete informacije koje su važne, kako ne biste ništa uzalud radili.
Pazite na proporcije zemljišta ili balkona: ima li zaklonjenih kutova i sjenovitih mjesta, ima li uzvisina ili je površina ravna, kako je površina ili balkon orijentiran prema stranama svijeta i kako se svjetlo kreće tijekom dana.
Sva zapažanja zapišite, fotografirajte površinu, nacrtajte tlocrt, ucrtajte zone sadnje ili pogledajte u knjigama već uređene površine koje će Vam služiti kao inspiracija za planiranje i dizajn vrtova.

Uvjeti u vrtu koji utječu na planiranje i dizajn vrtova

9171ee371354e7b3b73afc86d230f6a8

Koji faktori utječu na planiranje i dizajn vrtova? Što bolje sve faktore uvažite bit ćete sigurniji da će budući vrt ili balkon biti pravilno uređen, što znači da će biti skladan i da će se biljke dobro razvijati.
Prvi važan faktor je vrsta tla. Idealno vrtno tlo za većinu biljaka je dobro prozračeno, rahlo, humusno tlo koje osigurava biljkama dovoljno hranjivih tvari i vode.
Važna je i kiselost tla tj. pH vrijednost koja nije jednaka za sve biljne vrste.
Većini vrsta odgovara slabo kiselo tlo, a nekima odgovara i kisela reakcija npr. biljkama kao što su: vrijesak, paprati, jaglac, brusnica, naprstak, borovnica i dr.

Njima je potrebno dodati kiselog humusa ili posebnog supstrata za sadnju npr. rododendrona. Tlo se može obogatiti na razne načine. Najbolje je dodati komposta ili humusa, a ako je tlo glineno potrebno je dodati pijeska.
Sloj humusa je najbolje obnavljati svake godine. Kompost iz vlastitog vrta i kalifornijske gliste su idealni su pomagači u obogaćivanju vrtnog tla.
Vrlo je važno planiranje i dizajn vrtova započeti poboljšanjem kvalitete tla jer je to naknadno teško učiniti.

Ukrasni vrt, povrtnjak ili ukrasni vrt i povrtnjak?

d0b0dc702d85f297388214e8df04f767Ovo pitanje se često postavlja kod planiranja i dizajna vrtova.
Nakon što ste dobro proučili sve mogućnosti koje pruža Vaš vrt, jasno odredite da li želite ukrasni vrt ili povrtnjak, ili jedno i drugo u različitim zonama.
Vrt koji ima isključivo ukrasnu funkciju služi za odmor i pruža mogućnost kreativnog izražavanja, a biljke i vrtni elementi se biraju prema estetskim kriterijima.
Povrtnjak služi proizvodnji korisnog bilja te oblikom može biti organiziran u gredicama za povrće i/ili začinsko bilje.

b7062461c51c046c065ce9a786fb4a79
Ipak možda je najzanimljivije pomiješati ta dva tipa vrta, te u ukrasni vrt uklopiti voćke, začinsko bilje i povrće, jer mnoge korisne biljke mogu biti vrlo dekorativne.
Bez obzira na to što će biti vaš odabir, važno je unaprijed određeno planiranje i dizajn vrtova kako ne bi odlutali od svoje početne ideje i stila uređenja vrta.