ERA x Karim Rashid - Učilište Profokus
comment 0

Otvorenje izložbe ERA x Karim Rashid

ERA i Karim Rashid pripremili su dizajnerski spektakl za preko 300 uzvanika na svečnom otvorenju izložbe „Design for Everyone“ u Muzeju Mimara u Zagrebu. Veliki umjetnik i dizajner koji radi u preko 40 zemalja svijeta i trenutno živi u New Yorku, doputovao je u Zagreb s namjerom da osobno prisustvuje Izložbi koja je spojila prošlost i budućnost.

ERA x Karim Rashid - Učilište Profokus„Vi ste od danas moja inspiracija. Vaš pogled na eko dizajn i iskrena radost kojom ste pristupili izradi namještaja čiji dizajn potpisujem neizmjerno me veseli. Moj najveći doprinos nisu samo proizvodi koje sam dizajnirao, nego utjecaj na sve koji žele doživjeti ono što govorim i radim. Posebno me raduje što mogu utjecati na mlade i što je taj utjecaj itekatko vidljiv. Ovdje, sa Erom, odradili smo još jedan veliki posao, pokazali smo koliko je važna briga o prirodi, ali i da je dizajn svuda oko nas, u svakom predmetu koji nas okružuje i da nije namijenjen samo eliti, nego svima koji ga percipiraju.“ Jedna je od Karimovih izjava koji nije krio oduševljenje proizvodima. Naime, do sada je proizvode vidio jedino na fotografijama koje je tijekom proteklih mjeseci dobivao iz Hrvatske.

ERA x Karim Rashid - Učilište Profokus

Svoje oduševljenje nisu mogli sakriti ni brojni uzvanici – svi su željeli popričati sa zvijzdom večeri, čuti promišljanje o Izložbi postavljenoj u stalnom postavu na II katu Muzeja.
ERA je u godinu dana proizvela desetak novih proizvoda s Karimovim potpisom i to je kažu, bio veliki izazov. Naime, naoko dva nespojiva brenda, Karim i ERA u priči nazvanoj Dizajn svima, postali su snažna poruka: tolerancija i kreativnost, prirodni materijali i sofisticirani dizajn, duboko promišljanje o oblicima i bojama – načini su da se svijet učini boljima. To nije bio samo pokušaj, to je bila odluka i svi koji će vidjeti izložbu to mogu potvrditi.

„Moja inspiracija dolazi od nepoznatih oblika i stvari – od svega što je novo mojim osjetilima. Ljepota je u svemu u čemu je želimo vidjeti. Ja je vidim i u Zagrebu podjedanko kao i u kupaonici u Parizu, kinu u Milanu, hrani u Qataru.“

ERA x Karim Rashid - Učilište Profokus

Izložba će u slijedećih godinu dana obići nekoliko europskih metropola i biti postavljena u poznatim muzejima u Parizu, Amsterdamu, Berlinu, da bi na kraju bila predstavljena njujorškoj publici u svibnju iduće godine.
Ovo je veliki iskorak ne samo Eru nego i za cijelu hrvatsku industriju namještaja jer pokazujemo da kreativnost nema granica i da smo dovoljno zreli i ozbiljni postati važan sudionik na svjetskom tržištu dizajniranog namještaja.

ERA x Karim Rashid - Učilište Profokus

Leave a Reply


*