ODABRAN PROJEKT DIZAJNA VRTOVA

Najnoviji natječaj za besplatan dizajn uređenja vrtova Učilišta Profokus ponovno je pokazao svoju uspješnost i još jednoj obitelji uljepšao životni prostor. Ovog puta dobitnici su članovi obitelji Budimir, za čiju je okućnicu oko obiteljske kuće osmišljeno čak dvanaest kreativnih idejnih rješenja koja su izradili talentirani polaznici Profokusovog programa „Dizajn vrtova i pejsažne arhitekture“.

Mentorica Ana Horvath, dipl. ing. agr., izrazila je veliko zadovoljstvo ovim projektom i pohvalila generaciju 2018./2019. u pogledu njihove vještine izrade kompjuterskih simulacija kao i osmišljavanju kvalitetnih ideja i izradi cjelokupne projektne dokumentacije. Svaki od dvanaest radova ponudio je jedinstven koncept uređenja vrta, a unutar radova bilo je izrazito lijepih digitalno izrađenih slikovnih prikaza, ali i onih vješto iscrtanih rukom. Po ukupnoj kvaliteti izdvojila su se dva najuspješnija rada, koja su predstavljena investitoru na odabir. To su radovi kolegica Ivane Brajdić i Jelene Budimir Zrno.

Završni rad kolegice Ivane Brajdić – profinjen i profesionalan

Ivana Brajdić, vlasnica je poduzeća Vrtni studio d.o.o. iz Karlovca i diplomirana inženjerka agronomije te dizajnerica vrtova i pejsažne arhitekture. Prema riječima mentorice Ane Horvath, kolegica Brajdić u svojem je završnom radu pokazala savršeno vladanje biljnim materijalom kao i sklonost elegantnim i profinjenim rješenjima pri odabiru vrtno arhitektonskih elemenata i oblikovanju prostora. Dokumentacija je bila složena profesionalno i sadržavala je sve potrebne materijale i podatke, slikovne prikaze, opise te popunjen troškovnik, a njena prezentacija koju je izradila pomoću tlocrtnih prikaza, presjeka i ilustrativnih fotografija bila je slikovita i privlačna.

Završni rad kolegice Jelene Budimir Zrno – pobjednički projekt

Jelena Budimir Zrno, inženjerka građevine, dizajnerica interijera te dizajnerica vrtova i pejsažne arhitekture, impresionirala je detaljnošću i temeljitošću prikaza svog dizajnerskog rješenja koje je opisala i prikazala velikim brojem 3D prikaza koji su savršeno i točno prikazali njezinu zamisao. Mentorica Ana Horvath njen je dizajn opisala kao temeljito promišljen, cjelovit i zanimljiv s posebno kvalitetnim rješenjem vrtno arhitektonskih elemenata. Sam projekt karakterizira odlična koncepcija prostora i raspored elemenata koji vrt čini zanimljivijim i dinamičnim, što je prikazano i u odličnoj prezentaciji s mnoštvom estetski vrlo dopadljivih slikovnih materijala (tlocrta, ilustrativnih fotografija i 3D prikaza), sistematično i razumljivo opisanih uz vrlo kvalitetnu komunikaciju s investitorom. Upravo se za njen rad investitor u konačnici i odlučio te će ovaj odličan projekt uskoro biti proveden u djelo.

Karakteristike projekta, cilj i inspiracija

Kolegica Jelena Budimir Zrno istaknula je kako je projektom krajobraznog uređenja obradila konačno dizajnersko rješenje koje se razvilo na temelju ideje, a ideja je definirala koncept. Ishodište razvoja dizajna okućnice bile su želje i potrebe investitora, a za polazište u osmišljavanju koncepta dodala je neposredno okruženje, bliže i šire, kako bi sveobuhvatnim pristupom složila kompozicije i  dinamiku prostora s fokalnim točkama od kojih se poneke mijenjaju prema vegetacijskim vremenskim intervalima tijekom godine.

Kao karakteristike projekta navela je:

  • funkcionalnost; jer primijenjeni koncept i dispozicija omogućavaju funkcioniranje raznih i brojnih potreba obitelji Budimir,
  • urednost; jer je primijenjen koncept racionalnog korištenja prostora s odlično definiranim namjenskim zonama,
  • skladnost; interna i interaktivna s okruženjem,
  • prihvatljivost financijske konstrukcije; a izvedba je moguća sve istovremeno ili u fazama, prema odluci investitora.
  • estetski dojam; pojedinih elemenata, kompozicija i cjeline.
  • ugoda; u kojoj sudjeluju svi članovi obitelji Budimir kao i oni koji im dolaze u posjet.

Za cilj projekta nastojala je osmisliti prostor okućnice njihove obiteljske kuće na način da raspoloživi prostor iskoristi kvalitetnim konceptom kako bi zadovoljila potrebe funkcije u skladnoj sinergiji arhitektonskih elemenata i biljnog svijeta koja će investitorima pružiti raskošan užitak življenja u prekrasnom prirodnom, ekološkom životnom okruženju i blagodat životne oaze u svim dinamikama življenja – od društveno aktivne do samostalno relaksirajuće.

Za izradu projekata dizajna eksterijera i interijera kolegicu Jelenu Budimir Zrno najviše je inspirirala njena unutarnja želja da svojim talentom i stručnim znanjem učini drugima životni prostor ugodnim, funkcionalnim i racionalnim, na način koji je svojstven samo njima.

Profokusov program „Dizajn vrtova i pejsažne arhitekture“ – stručni mentori i poticanje talenta

Profokusov program „Dizajn vrtova i krajobrazne arhitekture“ ocijenila je veoma korisnim jer je stekla sva potrebna znanja i iskustva na području dizajna vrtova i krajobrazne arhitekture. Program je upisala bez konkretne poslovne namjere, jednostavno iz ljubavi prema biljkama koje voli cijeli život i koje su uvijek prisutne u njenim životnim okruženjima jer oplemenjuju prostor i s kojima ima interakciju primanja i davanja. Ona njima daje brižnost, a one njoj ljepotu. Naime, na početku edukacijskog programa pomislila je da je ipak zalutala u „tuđe područje“ jer su drugi polaznici većinom bili iz tog stručnog područja. No ohrabrenje su joj pružile mentorice Ana Horvath i Karmen Štimac svojim veselim i pozitivnim komentarima na njene radove. Kako je vrijeme odmicalo, i sama je uočila da njeni radovi nisu ništa lošiji od drugih.Prema njenim riječima, program ju je razveselio jer je osjetila da je našla onaj dio sebe koji nije htjela potpuno izražavati jer je mislila da na to nema pravo, s obzirom da nije imala stručnu edukaciju iz tog područja. S vremenom je znanje pristizalo, a paralelno se njen talent oslobađao i pokazivao u radovima koje su stručnjaci koji su vodili edukacijski program ocjenjivali uvjerljivo najboljima. Kolegice i kolege iz grupe su također s veseljem doživljavali njene radove jer su im bili korisni.

„Uredi svoj prostor za osmjeh na licu“

Iako je ovaj edukacijski program upisala bez konkretne poslovne namjere, kolegica Jelena Budimir Zrno nakon svega može reći da je obogaćena stečenim znanjima i iskustvima, što će joj koristiti uz njena postojeća stručna znanja komplementarnih područja da kao inženjerka građevine, dizajnerica interijera, dizajnerica vrtova i krajobrazne arhitekture stvara projekte koji su cjelovita rješenja na radost investitorima i njoj kako je to pokazalo njeno dosadašnje iskustvo.

Radost na licima onih za koje sam radila projekte iznjedrila je i njen poslovni moto:
„Uredi svoj prostor za osmijeh na licu!“

Uspjeh natječaja i Profokusova vizija

Ovaj jedinstveni natječaj ponovno je povezao znanje, obrazovanje i talent naših polaznika i investitoru pružio cjelovito idejno uređenje vlastite zelene oaze, skrojeno po mjeri njegovih želja i potreba, pri čemu su polaznici generacije 2018./2019. pokazali iznimnu kreativnost i stručnost. Uspjesi ovakvih natječaja redovito pokazuju kako Učilište Profokus nije uobičajena škola, već obrazovna ustanova s višedesetljetnom tradicijom koja svojim polaznicima pruža priliku da nadopune postojeće stručno znanje, steknu novo kvalitetno praktično znanje i razviju se kako na poslovnom, tako i na osobnom planu, pritom radeći ono što ih najviše usrećuje.