Obilazak Botaničkog vrta

Nakon teoretskog dijela nastave, polaznici programa obrazovanja dizajnera vrtova i pejzažne arhitekture, posjetili su Botanički vrt u Zagrebu kako bi se upoznali s mnogim biljnim vrstama u praksi. Povod posjeta bila je i 125-a godišnjica Botaničkog vrta.

Polaznike je kroz vrt provela predavačica Alka Ševo dipl. ing.agr. koja im je pokazala mnoge biljne vrste koje su učili u teoretskom dijelu nastave te im ispričala zanimljivosti o povijesti Botaničkog vrta.

Obilazak Botaničkg vrta Profokus
Botanički vrt je projektiran 1889. godine prema zamisli Antuna Heinza. Osnovni raspored vrta je do danas najvećim dijelom zadržan te nema mnogo odstupanja od prvobitnog projekta. Vrt je projektiran u pejzažnom stilu kojeg karakteriziraju nepravilne linije, tj.nepravilne vrtne staze i površine. Jedini dio koji je projektiran u simetričnom francuskom stilu je cvjetni parter u zapadnom dijelu vrta. Cijeli vrt je podijeljen u polja na kojima se nalaze skupine srodnih biljaka, a cijeli vrt je idealno mjesto za učenje, jer se u njemu može vidjeti preko 10 tisuća biljnih vrsta.
Najveći dio vrta zauzima arboretum u kojem se mogu vidjeti razne vrste drvenastih biljaka.

TIJEK PROUČAVANJA NA TERENSKOJ NASTAVI:

Profokus Botanički vrt

‘Obilazak smo započeli lijevo od ulaza gdje se mogu vidjeti skupine raznovrsnih četinjača; borova, jela, smreka, tuja i sl. Nakon toga smo obišli vrlo atraktivna vrtna jezera s lopočima i mnogim drugim vodenim biljkama, žabicama i kornjačama.Obišli smo i izložbeni paviljon ispred kojega se nalazi nova vrlo zanimljiva biljnogeografska skupina, s biljnim vrstama hrvatske obale i otoka gdje bih posebno istaknula biokovski zvončić. Posebno zanimljivo je i malo jezerce unutar navedene skupine u kojem rastu biljke u blago zaslanjenoj vodi, koje potječu s područja gdje se miješa morska voda sa slatkom riječnom vodom.

Posjet Botaničkom vrtu
Prilikom obilaska su najzanimljivije naravno bile biljke u punom cvatu kao recimo brojne vrste perunika kojih svake godine ima sve više, božura i mnoge druge vrste. Svakako je preporučljivo svim ljubiteljima bilja posjetiti botanički vrt i uživati u bojama i oblicima raznovrsnog bilja, a uz to i nešto naučiti.’ – objasnila je Alka Ševo dipl. ing.agr.

Foto: Alka Ševo / Profokus
Fotogalerija:

Botanički vrt
« od 8 »