Iza modne scene s vizažisticom Kristinom Atletić!

Vizažistica Kristina Atletić iz Učilišta Profokus šminka na Dreft Fashion Weeku Zagreb. Kristina je ekskluzivno za portal Scena.hr donijela dio atmosfere koja je iza modne piste.


Scena: Šminkate na velikim modnim događajima naše poznate modele, manekenke i zvijezde, recite nam više o svom radu.

Većinom radim na projektima koji su zahtjevni. Susrećem se s osobama koje su jako mlade ili pak srednje dobi i starije. U takvom rasponu morate dobro poznavati tehniku šminkanja. Lica su različita kao i sve promjene koje se s godinama javljaju.
Važno je znati tehniku ‘skidanja podočnjaka’ jer to je najosjetljiviji i najvažnije dio koji svaka žena želi da nestane s lica. Najinteresantnije su modne revije, a uživam raditi na Dreft Fashion Weeku Zagreb jer se susrećem s kreativcima. Revije su potpuno drugačiji sistem rada gdje je osim znanja potrebna brzina, okretnost, snalažljivost i pozitivna energija.

Scena: Koga je izuzetno lijepo šminkati, čije je lice posebno?

Svakako bih izdvojila Ivu Jerković koja je ove godine lice kampanje Dreft Fashion Weeka. Iva, koja je već niz godina u ovom poslu, zaista zaslužuje epitet najljepše Hrvatice. Snimajući kampanju za Fashion Week, svi smo bili oduševljeni njezinom ljepotom i to bez i malo šminke! Skladno građeno tijelo, savršen ten i prekrasan osmijeh, to je nešto što svakoga mora oduševiti. U svom radu upoznala sam mlade djevojke koje tek grade svoje ime i koje su zaista lijepe i posebne.

Scena: Neka zanimljivost iza kulisa takvih događanja?

Priče, dogovori ili kreativne diskusije između modela, dizajnera, frizera uvijek su najzanimljivije. Tu ima puno smijeha i nije tako sve kruto kao što zna biti prikazano u filmovima i serijama. Uglavnom se radi o kolegama i prijateljima gdje se uz profesionalnost i dobru atmosferu sve lakše odradi. Znam da se često očekuju zanimljive tračeve iz ‘backstagea’, no mi nemamo vremena za to. Pokušavamo odraditi svoj posao najbolje što možemo tako da nema praznog hoda. Poneki put nemamo vremena popiti vodu.

Scena: Imaju li zvijezde neke zanimljive zahtjeve?

Jednostavnost i ljepota karaktera svakog sudionika može se pročitati kad se nađete iza pozornice. Obično najveće zvijezde imaju najmanje zahtjeve, dok neke ne toliko važne osobe pokušavaju sebe prokazati kao bitne i zato one najčešće zahtijevaju svašta. Sklone su normalnu komunikaciju dovesti do stanja usijanja. Tu je potrebno naći ravnotežu, što tolerirati, a što ne. U svom radu sa stranim dizajnerima znala sam se susresti s njihovim dosta neobičnim idejama. Zato ih morate dobro razumjeti kako biste ostvarili traženi efekt. Potrebno je dobro tehnički i kreativno odraditi traženi make up jer se uvijek dobro uklapa u njihovu modnu priču. Zato je važno pripremiti dobru šminku i onu koju upotrebljavamo u kazalištu ili na filmu.

Scena: Kakva je atmosfera, jesu li djevojke strpljive?

Moj PROFOKUS tim i ja uvijek pokušavamo zadržati pozitivnu, smirenu atmosferu iza scene. Djevojke poznajem, radi se o profesionalkama pa je tako i lakše raditi. Pri tome je važna organizacija.Već više sezona sam glavna koordinatorica Profokusovog tima vizažista i svoje stečeno znanje u klasi Sandre Marković pomaže mi da sve dobro funkcionira.

Scena: Kad je najteže, a kad najljepše u tom radu?

Postoje momenti kad vlada kaos i strka. To je uglavnom između revija ako postoji prešminkavanja i presvlačenje. Iako je to tada veliki stres ujedno je jako uzbudljivo te postaneš malo ovisan o tome. Nije ugodno ni višesatno stajanje, ipak, kad sve završi i šminka je uredno spremljena u kovčege uvijek osjećam onaj slatki umor koji je povezan sa zadovoljstvom. Najveća nagrada je kad dobiješ poljubac u obraz od zadovoljnog dizajnera ili manekenke.

Foto: Press Scena.hr