kako urediti kuhinju
comment 0

Boje i njihov utjecaj na prostor – crvena

Boje su prisutne u svijetu u kojem živimo, radimo i boravimo. Važnost boja i njihov utjecaj ne smije biti zanemaren kada je pitanje uređenja prostora. Psihološki atributi boja mogu biti presudni kada je pitanje koje boje će biti zastupljene u nekom prostoru.

Ako želimo urediti prostor i promijeniti boju zidova i namještaja, dobro je potražiti savjet stručnjaka odnosno dizajnera interijera. Informacije o bojama u prostoru mogu otkriti niz detalja o kojima nemamo saznanja.

red_living_room
Osjećati se ugodno u nekom prostoru zasigurno znači da je u njemu dobar sklad boja. Upravo prološki parametri boja mogu unijeti smirenost ili nervozu, mogu potaknuti na aktivnost, agresivnost ili pak degresiju.
Zidovi čine jednu od najvećih površina u stambenom, radnom ili javnom prostoru. Boja koja na zidovima mora biti pomno odabrana kako bi psihološki parametri boja pozitivno utjecali na one koji borave u prostoru.

17788-creative-design-rustic-comfortable-red
Postoje „ mala pravila „ koja je dobro znati pri odabiru boja. Ako krenemo redom crvena je boja koja svakako ima veliku važnost zato je dobro znati njezine psihološke atribute.
Crvena je simbol strasti, aktivnosti ,ambicioznosti i potiče na dominaciju. Važno je oprezno koristiti crvenu. Ako želimo koristiti crvenu moramo znati funkciju prostora, veličinu, prirodnu svjetlinu i poziciju prema stranama svijeta.

red-white-themed-interior
Crveno je dobro koristiti na manjim površinama kao akcent.

red-door-
Moguće je i tamo gdje treba potaknuti aktivnost kao što su klubovi. Ali zasigurno nije ju dobro postaviti u spavaću sobu u kojoj je potreban odmor i smirenost, osim ako je namijenjena za „ ljubavno gnijezdo.”

food43_short
Greška može biti i u odabiru crvene kuhinje u kojoj uvijek vlada aktivnost i toplina. Crvena svojim psihološkim atributom u kuhinji može stvoriti nervozu i agresivnost.

Leave a Reply


*