uređenje doma

Boje i njihov utjecaj na prostor – žuta

Jedan od važnijih elemenata koji dizajneri interijera predlažu, svakako su boje u prostoru u kojem boravimo ili se kratko zadržavamo.
Boje u prostoru moraju biti skladne. One mogu utjecati da se u prostoru osjećamo ugodno ili nelagodno. Utjecaj određene boje koja je u našoj neposrednoj blizini zovemo i psihološkim parametrima boje. U nastavku naše blog teme govoriti ćemo o žutoj boji koja pripada skupini takozvanih toplih boja.

Utjecaj i psihološki parametri žute boja

Za žutu je važno poznavati njezine psihološke atribute. Nerijetko se susrećemo sa žutom u interijerima. Prema psihološkim parametrima koje nosi žuta mogli bi zaključiti kako ta boja može biti pogrešan odabir ako se nađe u određenom prostoru.
Žuta potiče apetit, pa ako smo skloni čestoj konzumaciji hrane tada ju svakako treba izbjegavati u kuhinji. Zato se žuta često nalazi u slastičarnicama i pekarama.
Zidovi u restoranima znanju biti obojeni u žuto ili se pak koriste stolci, stolnjaci i nešto veće površine žutoga koje bi nas stimulirale da konzumiramo više.

YOI_Fast_Food-_Restaurant_Lomar_Arkitekter_JVD_afflante_com_0

Žuta boja je pozitivna

To je boja koja nosi u sebi i potiče vedrinu i optimizam i toplinu. Kada je pitanje kako postaviti boju u prostor svakako da je važno sagledati sve elemente, od veličine prostora, prirodne svjetline, no nikako nije dobro zanemariti i njezine psihološke parametre.
Upravo oni nose i imaju utjecaj da se u nekom prostoru osjećamo ugodno.

fos_rayen_madrid_faux-illuminated-light_restaurant-facade-madrid_collabcubed
Žutu je stoga dobro postaviti u ulazni dio stana jer prema svojoj vedrini i optimizmu može pridonijeti da se osjetimo ugodno i dobrodošlo pri ulazu u prostor. Ona kao dio prostora svakako može biti izvrsna u dnevnom boravku.
U kupaoni upravo može pridonijeti da osjetimo dodatnu toplinu i simulira vedrinu kada se u ranim jutarnjim satima moramo urediti za posao.

9af21a53d8fbf9701ad4b0052c93a532

S bojama uvijek racionalno

Ipak sa žutom bojom treba bit oprezan da ju ne postavimo u prostore koji imaju dosta prirodne svjetline, koje su okrenute prema jugu ili zapadu, jer takvi prostori mogu postati „prevrući“ pošto u njih prodire dosta prirodno žute boje sunca.

Picture102
Žuto se može koristiti kao dodatak u prostor. To mogu biti razni ukrasni elementi ili samo djelomično bojane površine. Pravilno postavljena žuta i u pravilnoj količini, ciljano odabrana može dobro doći u naš prostor u kojem radimo ili boravimo. Zato ne smijemo zaboraviti sve njezine pozitivne psihološke parametre.

Edukacija u Učilištu Profokus

U Učilištu Profokus tijekom obrazovanja u programu dizajna interijera važnu pozornost pridaje se psihološkim parametrima boja. Od primjene boja u prostoru sve do njihove tonske skale polaznici kroz različite oblike vježbi savladavaju značaj boje u prostoru.