Dizajneri interijera na završnom ispitu

Polaznici dizajna interijera na završnom ispitu prezentirali su prijedloge uređenja obiteljskog stambenog prostora. Bio je to prikaz stečenog znanja na području projektiranja i dizajniranja stambenog prostora. U današnje vrijeme kada se sve više pridaje važnost dizajnu, dizajneri interijera koji se obrazuju u Profokusu naučili su sve potrebno da bi postali pravi profesionalci.

U prijedlozima  preuređenja stambenog prostora bili su zastupljeni važni elementi kao što je površina prostora, pridržavanje standardnih mjera visina i širina vrata, prozora, niša, poznavanje mjera za kretanje kroz prostor, prolaze, te visina troškova odnosno izrada troškovnika.

Tijekom obrazovanja dizajneri su naučili da odabirom i uređenjem interijera na osnovi dopadljivosti može nastati velika šteta. Greške loše kupnje uoče se brzo kada je namještaj postavljen u prostoru. Dizajnerima interijera poznato je da dućani koji prodaju namještaj su prostrani, stropovi visoki, pa se gubi realan odnos veličina. Naučili su da se prostor stana mora sagledati kao jedna cjelina i tako pristupiti uređenju i kupnji namještaja.

Tijekom obrazovanja naučili su računalni 3D prikaz , pa klijenti mogu jasno vidjeti budući izgled stana. Na završnom ispitu ponuđenim rješenjima naglasili su osnovne parametre estetike i funkcije prostora. Prikazani su prijedlozi kada je pitanje stana u kojem živi višečlana obitelj. Pozornost su usmjerili i na njihov način života, dob te spol djece.

U prezentaciji projekta polaznici su predlagali boje u prostoru. Opisali su kojom bojom mogu optički povećati prostor, što znači odabir boje kao psihološki parametar i koliko je važno pomoću boje dati akcent prostoru.

Ljepota dobro dizajniranog stana igra je svih elemenata koji čine smišljeno organiziran prostor. Loše odabrane zavjese ili slike na zidu kao i nepravilno postavljena rasvjeta, potpuno mogu uništiti prostor. Važno je znati da su ponekad dovoljne samo male preinake u stanu da bi se postigla bolja protočnost i kretanje ili pak proširio dnevni boravak ili dobio veći prostora za kupaonicu. Neka rješenja moguće je s lakoćom postići pozicijom namještaja, pravilnim odabirom garniture za sjedenje ili pak veličinom stola.

Kada su rješenja smislena, udobnost prostora postaje najveće zadovoljstvo.
Polaznici na završnom ispitu obrazložili su svoj prijedlog projekta stana. Tako su prezentirati svoju ideju i pokazati kako su spremni na samostalan rad kao dizajneri interijera.