Utjecaj mode na izgled frizura

Ljepota je oduvijek bila nešto važno i značajno. Kad je u pitanju ljudska ljepota ta kategorija često je povezana s osobnim ukusom. Postoji ipak nešto što može utjecati na naš ukus. To je svakako moda.
Pod njezinim pritiskom posustajemo i poneki puta iracionalno stavljamo neke stvari u kategoriju lijepog.

Samo moda ima taj značajan utjecaj i samo moda može u odrađenom trenutku promijeniti ružno u lijepo ili lijepo u ružno. Možda se većina neće složiti s ovom teorijom.
Dokazati moć mode moguće je kroz niz primjera i tako vidjeti njezin snažan utjecaj.
Samo rijetki pojedinci mogu se oduprijeti snažnom utjecaju mode.

Za modu možemo utvrditi da se rodila u srednjem vijeku. Migracijom, trgovinom pa i ratovima, komunikacija između država bila je intenzivnija. Informacije o načinu odijevanja brže su se širile i prenosile. Odjevni predmeti, ukrasi, tekstil, način češljanja, postaju slični u raznim državama, stoga takav sličan ili isti način odijevanja i ukrašavanja možemo okarakterizirati kao utjecajem rađanja mode.

Branka Atletić moda

Ako se zadržimo samo u području frizura modni utjecaj i pitanje estetskog poimanja i tu ima velik utjecaj. Bizaran način češljanja nastao je u srednjem vijeku. Utjecaj crkve bio je velik.
Žena je trebala izgledati čedno. Ženska ljepota tog razdoblja odlikovala se u bijeloj puti kao alabaster, rumenim ustima kao koralji i bijelim zubima kao biseri.
Kosa se smatrala simbolom koketnosti, zato su žene kosu morale prekriti raznim pokrivalima za glavu.

Popularna frizura tog vremena je ‘hennin’

Branka Atletic moda i frizure

To je spoj kose složene na tjemenu u obliku stožaca i potpuno pokrivene visokom stožastom kapom ili kapama koje su se račvale kao dva roga.
Da bi kosa stajala uspravno vezala se je pomoću traka, i češljala pomoću češlja umočenog u šećernu vodu. Kako bi istakle izduženost glave žene su kosu čupale u prednjem čeonom dijelu sve do polovice tjemena kako ni jedan pramen kose ne bi izvirio ispod kape.

Pretpostavlja se da je taj oblik frizure s visokom kapom donesen iz Mongolije, gdje su ga nosile žene, kako bi se njihova odjeća razlikovala od muške.
Visoke kape bile su u modi u Francuskoj, Engleskoj, sjevernoj Europi, Mađarskoj i Poljskoj.
Kroz vrh stožaste kape prolazio je tanki veo i mogao je biti dužine čak do poda.
Ljepotu tako izdužene glave nametnula je moda koja je već u srednjem vijeku pokazala da zna kako se Europom caruje. Svoj pohod kroz stoljeća nastavila je bez imalo smetnje i do danas zadržala svoje modno prijestolje.

U sljedećem nastavu pratite kako su izgledale frizure iz razdoblja rokokoa.

Piše: Branka Vučetić Atletić