projekt za dizajn vrta 2018: INVESTITORI ODABRALI PROJEKT

Ovogodišnje polaznici Profokusovog programa „Dizajn vrtova i krajobrazne arhitekture“ su tijekom izrade svojih projekata u sklopu natječaja za besplatan dizajn vrtova pokazale zavidno znanje i vještine te oduševile dobitnike natječaja – obitelj Prlić.

Mentorica programa, Ana Horvath, sastala se s obitelji Prlić, čiji je vrt u Kalinovici bio predmet zadatka izrade projekata uređenja te im prezentirala tri rada, koja su prema njenoj ocjeni najbolje spojila postojeće i planirano stanje u kompozicijsku cjelinu, pritom vodeći računa o viziji samih investitora.

Tako su autoricama najboljih projekata proglašene polaznice Antonia Dravinski, Maja Malić i Anja Šarić.  Mentorica Horvath je ovogodišnju generaciju dizajnerica vrtova, koja se istaknula odličnim timskim radom, opisala kao veoma talentiranu žensku grupu fenomenalne energije, zainteresiranosti i kvaliteta. Naglasila je da joj je bilo zadovoljstvo raditi s njima jer je svaka polaznica pokazala neke iznimne osobine i talente koje su uspješno kombinirale i nadopunjavale prilikom međusobne suradnje.
Isto tako, istaknula je da je doista bilo teško za prezentaciju investitorima odabrati samo tri najbolja završna rada jer je većina završnih  radova na odgovarajući način odgovorila njihovim željama i potrebama te prezentirala dobar dizajn koji je zadovoljio sve estetske, funkcionalne i racionalne kriterije. Unatoč tome, neke polaznice su se ipak posebno iskazale i na taj način postigle uspjeh.

Tako je polaznicu Maju Malić pohvalila zbog izvrsnog prvog dojma kojeg je ostavila na investitore nudeći im izvrsna idejna rješenja već na samom početku prilikom pregleda terena. Njena intuitivnost kao i vrlo dobro razumijevanje želja i ukusa investitora su, unatoč njenim brojnim poslovnim obvezama u jeku sezone, rezultirali izradom jednog od najboljih projekata.

 

 

Polaznica Anja Šarić istaknula se s vrlo jednostavnim, čistim dizajnom koji je izvrsno utjelovio viziju investitora, dok je Antonia Dravinski svojim konceptom pokazala odlično razumijevanje prostora te zadivila s impresivnim vrtno-arhitektonskim elementom velike pergole s kombiniranim dječjim igralom.

 

 

 

Investitori su, unatoč prvotnom oduševljenju radom Maje Malić, radi ranije spomenute genijalne pergole-igrala i najkvalitetnije osmišljenog rasporeda elemenata u prostoru kao izvedbeni projekt ipak odabrali onaj Antonie Dravinski.

Tlocrt obrade površine okućnice – A. Dravinski

Naime, njen projekt je najviše odgovarao njihovoj zamisli uređenja okućnice te je cjelovito objedinio njihove želje i potrebe. Neki  od elemenata koje su posebno izdvojili su položaj vrtnih gredica i voćnjaka, nadstrešnica povezana s dječjim igralištem uz ruže penjačice, lavanda uz kamenu stazu, prostor za sjedenje na prednjem dijelu dvorišta, jednostavne Thuje na sjevernom dijelu dvorišta i položaj ostale cvjetne kulture. Projekt im nije samo donio idejna rješenja za postojeći prostor već ih je inspirirao i za nove načine samostalnog uređenja.

Antonia Dravinski je svoju inspiraciju za uređenje vrta pronašla u veseloj i opuštenoj energiji obitelji Prlić koju je spojila s njihovim potrebama. Primarni zadatak bio joj je usmjeriti njihove ideje i želje u pravom smjeru kako bi dobili smirujuću obiteljsku oazu. Prilikom izrade projekta ponajprije je pristupila funkcionalnoj strani rješavanja problema kako bi dobila skladan i dinamičan razmještaj u prostoru. Tako je sjenicu i bazen smjestila na zapadni dio dvorišta zbog smanjenja troškova postavljanja instalacija struje i vode, a nasuprot sjenice, blizu kuće, postavila je dječje igralište tako da roditelji iz unutrašnjosti doma mogu nadzirati djecu dok se igraju. Pergola, koja se nalazi na igralištu zamišljena  je ujedno kao i penjalica a njene potporne grede služe za ljuljačku.

Povrtnjak je planiran u južnom dijelu zbog lakše obrade posađenog povrća i boljeg položaja prema suncu, a voćke iza dječjeg igrališta služe ujedno i tome da rade dovoljnu sjenu kako bi se djeca mogla neometano igrati i tokom toplijih ljetnih dana.

Nakon funkcionalnog aspekta uređenja, prešla je na estetski kako bi dočarala osjećaj udobnosti i stvorila mjesto odmora i bijega od svakodnevne užurbanosti. Veliku ulogu odigrao je biljni materijal jer pruža mogućnost optičkog stvaranja osjećaja veličine i dubine prostora. Pergola ispunjena isprepletenom, bujnom pavitinom te dječje igralište i sjenica zajedno čine cjelinu ulaznog prostora u stražnji dio vrta, što je ujedno i fokalna točka prostora. U prednjem dijelu dvorišta je, sukladno željama investitora, napravljena još jedna zona za odmor s okruglim stolićem i stolcima u različitim bojama, a koja čini idealni mali kutak za jutarnje ispijanje kave.

 

 

 

 

 

Nedugo nakon samo odabira projekta investitori su zasadili nekoliko voćki i biljaka na zamišljenim mjestima, a vrtne gredice, nadstrešnicu i dio dječjeg igrališta će na proljeće izraditi gospodin Prlić. Investitori su se zahvalili cijelom timu i izrazili svoje zadovoljstvo ovim natječajem kao i dizajnom koje svakako preporučuju svima.

Autorica odabranog projekta veoma je zadovoljna iskustvom stečenim u Profokusu jer joj je omogućilo da proširi svoje znanje i naučeno ukomponira u svoj rad. Izrazila je zahvalnost što je tijekom programa bila u mogućnosti upoznati neke fantastične žene s kojima će, vjeruje, surađivati u bliskoj budućnosti. S obzirom da joj je oduvijek bila želja spojiti dizajn interijera i vrtova, definitivno planira nastaviti rad u ovom području i nada se da će njoj, a i njenim kolegicama iz Profokusa, budućnost donijeti još ovakvih projekata.

Tijekom izrade projekta sve su polaznice doista zadivile svojim stečenim znanjem te pokazale velik entuzijazam i talent prilikom primjene tog znanja u praksi, što i jest jedan od primarnih ciljeva ovog etabliranog Profokusovog programa.