Tajne fitoaromaterapije

Novi propisi u fitoaromaterapiji

Stručno usavršavanje za stjecanje zvanja „Fitoaromaterapeut“ namjenjeno je polaznicima koji su u svom radu vezani uz zdravstvenu struku, kozmetiku, wellness i druge srodne grane. Edukaciju, međutim, mogu pohoditi i osobe koje nemaju stručna znjanja iz navedenih područja, a žele u svom osobnom interesu naučiti sve o praktičnoj primjeni ljekovitog bilja i eteričnih ulja. Polaznici koji nemaju stručna znanja moraju prije upisa proći postupak kvalifikacijskog ispita.

Nakon završetka edukacije i stjecanja zvanja „Fitoaromaterapeut“, polaznici svoja znanja primjenjuju na radnom mjestu (ordinacije, ljekarne, farmaceutske kuće, kozmetičke tvrtke, wellnessi, kozmetički saloni …). Za rad u sklopu svojih tvrtki, fitoaromaterapeuti mogu slobodno i legalno na tržištu nabaviti sve vrste sirovina, opreme i uređaja, ljekovitog bilja i eteričnih ulja koja su im potrebna.

Tajne fitoaromaterapije

Ukoliko polaznik završi edukaciju, a nije u radu povezan s navedenim oblicima poslovanja, tada može pokrenuti privatni oblik poslovanja (obrt, tvrtka, OPG) u sklopu kojeg može pokrenuti uslužnu ili proizvodnu djelatnost iz područja fitoaromaterapije, kozmetike i sl. U tom slučaju, potrebno je zadovoljiti minimalne tehničke i sanitarne uvjete koje propisuju zakoni i pravilnici u Republici Hrvatskoj.

orhideja - kopija

Propisi Republike Hrvatske koji su se uskladili s legislativom Europske Unije doveli su neke novosti na naše tržište. Tako fizičke osobe više ne mogu u maloprodaji nabaviti određene supstancije koje se smatraju opasnima (natrijeva i kalijeva lužina …), kao ni određene sirovine koje bi mogle dovesti do samostalnog stvaranja i primjene farmaceutskih oblika koji mogu završiti s neželjenim posljedicama po zdravlje (sirovine u proizvodnji čepića, vaginaleta, određene sirovine u proizvodnji kozmetike itd.). Pravne osobe, obrti i OPG-i koji se bave legalnom proizvodnjom mogu slobodno i legalno nabaviti navedene sirovine, i koristiti ih u svom radu. Tako npr., obrt ili OPG koji se odluči za proizvodnju sapuna i zadovoljava minimalne tehničke i ostale uvjete, može slobodno nabaviti natrijevu i kalijevu lužinu na tržištu. Preduvjet je da osoba koja se bavi rukovanjem takvim materijalima prethodno završi edukaciju (tečaj) pri Hrvatskom zavodu za toksikologiju kako bi naučio rukovati s opasnim kemikalijama. Ovime se ide prema kvalitetnijoj zaštiti proizvođača, ali i krajnjih potrošača, kako bi u konačnici dobili kvalitetan i siguran proizvod.

Piše: Dr.med. Valter Ajman, Fitoaromaterapeut