Formulator prirodne kozmetike - Učilište Profokus

Konzervansi u prirodnoj kozmetici

Najviše kontroverzi i dezinformacija o prirodnoj kozmetici događa se upravo oko konzervansa. Trebaju li biti konzervansi u prirodnoj kozmetici?  Što bi se dogodilo kada ih ne bi koristili?

Čuvari ljepote i svježine: Kako konzervansi i antioksidansi štite naše kozmetičke favorite?

Konzervansi su tvari koje sprječavaju kvarenje osjetljivih proizvoda. Nalazimo ih u prehrambenim i kozmetičkim proizvodima kao i u svim drugim proizvodima koji su skloni kvarenju.

U kozmetičkim proizvodima koristimo dvije kategorije tvari koje sprječavaju kvarenje – konzervanse i antioksidanse. Konzervansi u prirodnoj kozmetici sprječavaju razmnožavanje mikroba (plijesni, bakterije, gljivice) dok antioksidansi čuvaju masnoće u proizvodu od oksidacije (užeglosti). 

Dvije ruke drže otvorenu kremu za lice- Učilište profokus

Kako voda i masnoće određuju potrebu za konzervansima i antioksidansima u kozmetici?

Da bi se mikrobi mogli razmnožavati, potrebna im je voda. Stoga u kozmetičke proizvode koji ne sadrže vodu ili druge vodene ekstrakte nije potrebno stavljati konzervans. Mikrobi se u njima ne mogu razmnožavati. Istom logikom zaključujemo kako u proizvode koji ne sadrže masnoće nije potrebno dodavati antioksidanse (najčešće se koriste Vitamin E i CO2 ekstrakt ružmarina). Važno je istaknuti vrlo čestu pogrešku koju čine formulatori laici, antioksidanse smatraju konzervansima. Kao što je prethodno objašnjeno, antioksidansi NISU konzervansi. Funkcije i djelovanje su im potpuno različiti. 

Primjeri su slijedeći: tonici za lice ne sadrže masnoće pa u njih dodajemo samo konzervanse; balzami za usne sadrže samo masne komponente pa u njih dodajemo samo antioksidanse; kreme i losioni sadrže i vodu i masnoće stoga ih je potrebno zaštititi i konzervansima i antioksidansima.

Formulator dodaje antioksidanse u svom laboratoriju- Učilište Profokus

Kako nedostatak konzervansa brzo vodi kozmetiku do opasne kontaminacije?

Što se dešava kada u kozmetičke proizvode ne dodamo konzervanse? Već unutar 24 sata od proizvodnje bakterije i plijesni se počnu razmnožavati. Nakon 2 dana još ne možemo primijetiti našim osjetilima da je proizvod kontaminiran, međutim, on već sada sadrži količinu mikroba koja može izazvati ozbiljne kožne infekcije. Ukoliko proizvod slučajno bude unesen u oko, mogu nastati i ozbiljne oftalmološke infekcije. Nakon nekoliko dana mijenjaju se vidljiva (organoleptička) svojstva proizvoda – izgled, konzistencija i miris. Složeni proizvodi mogu se razdvojiti u faze što najčešće izgleda poput gruda, dio proizvoda se pretvori u tekućinu. Boja proizvoda se mijenja prema smeđoj ili zelenoj. Miris postaje neugodan, u pravilu u smjeru kiseloga.

Epruvete u laboratoriju- Učilište Profokus

Razbijanje mitova: Istina o konzervansima u prirodnoj kozmetici

U narodu je uvriježen pogrešan mit da prirodna/organska kozmetika ne sadrži konzervanse pa se stoga lako kvari, nesigurna je i može naštetiti koži. To nije točno. Niti jedan kozmetički proizvod ne smije doći na tržište ukoliko nije prošao postupke testiranja i registracije. Postupak je rigorozan i kozmetika bez konzervansa ne bi prošla ove testove, stoga je nemoguće da se pojavi na tržištu u službenoj prodaji.

Kontaminaciju kozmetičkog proizvoda možemo smanjiti i ispravnim odabirom vrste ambalaže. Ambalaža koja ne propušta zrak u proizvod (airless) dodatno štiti proizvod, međutim, konzervans je i dalje potreban. Najosjetljiviji su oni proizvodi koji su pakirani u kozmetičke kutije / lončiće u koje korisnik najčešće ulazi prstima. Stoga bi korisnike trebalo poticati da proizvod vade špatulama koje se uvijek prethodno mogu dezinficirati. 

Konzervansi u svijetu organske kozmetike

Postoje konzervansi dozvoljeni u organskoj kozmetici kao i oni koji se smatraju štetnima za kožu. Ovi zadnji kao sirovine ne mogu dobiti COSMOS ili drugi certifikati koji garantiraju da je sirovina dobivena iz prirodnih izvora i da nije štetna za kožu. Najčešće korišteni primjeri su konzervansi iz porodice parabena (dugoročno mogu imati značajan utjecaj na hormonski sustav) kao i fenoksietanol (dugoročno može izazvati iritacije i oštećenja kože). Ukoliko vam certifikat nije bitan i nemate potrebu imati potpuno sigurne sirovine u vašem kozmetičkom proizvodu, tada možete koristiti i ovakve vrste sirovina.

Primjeri sigurnih konzervansa koji su prirodnog porijekla i vrlo često posjeduju adekvatnu dokumentaciju i certifikate su kalijev sorbat, natrijev benzoat, benzil alkohol, benzoična kiselina,dehidrooctena kiselina, glukonolakton, pentilen glikol, gliceril undecilenat, sodium levulinat, sodium anisat i drugi. 

Prirodna kozmetika u ambalaži na plavoj površini - Učilište Profokus

Odabir pravog konzervansa

Kako ispravno odabrati konzervans za vaš kozmetički proizvod? Potrebno je sagledati tri osnovna aspekta u koje se mogu svrstati konzervansi u prirodnoj kozmetici: topivost konzervansa (voda ili ulje), protumikrobni spektar koji konzervans pokriva i pH raspon djelovanja konzervansa. Ove je parametre potrebno dobro poznavati i na našim edukacijama za formulatore kozmetike, odabir i primjenu konzervansa učimo od prvog do zadnjeg dana š

Nažalost, svjedočimo situacijama proizvodnje i prodaje kozmetičkih proizvoda „na crno“. Takve se prodaje uglavnom odvijaju putem društvenih mreža, na sajmovima, na kućnom pragu ili na druge načine koji nisu baš vidljivi inspekcijama. Važno je znati da ukoliko kozmetički proizvod kupite u drogerijama, bio trgovinama, ljekarnama ili drugim pouzdanim mjestima, takav je proizvod sigurno registriran. Ukoliko sumnjate, zatražite dokumentaciju o registraciji. Za neregistrirane kozmetičke proizvode nikada ne možemo znati jesu li zdravstveno ispravni i hoće li izazvati kožnu infekciju.

Mlađa djevojka nanosi kozmetiku na lice u kojoj su prisutni Konzervansi u prirodnoj kozmetici - Učilište Profokus

Organsko vs Sintetsko: Izazovi i prednosti u svijetu kozmetike

Otvorimo sada drugu temu – prirodno (organsko) vs sintetsko (konvencionalno). Jesu li sve sintetske kozmetičke sirovine štetne? Nisu i ne treba odmah ocrniti sve što je sintetsko. Važno je da to što je sintetsko, nije štetno za kožu. Sintetske sirovine dizajniraju se kako bi bile točno onakve kakve želimo da budu (boja, miris, mogućnost zagrijavanja, jednostavnost korištenja …) i kako bi izvršavale specifično zadanu funkciju.  

Je li formuliranje sa sintetskim sirovinama lakše i jednostavnije od onog s organskim? Da, lakše je, brže i jednostavnije. Zašto onda koristiti organske kozmetičke sirovine? Zato je sintetske sirovine ne donose ništa vrijednoga našoj koži. Nemaju prehrambenu vrijednost i nalaze se u proizvodu radi samog proizvoda, a ne radi kože. Organske kozmetičke sirovine uvijek su dobivene iz biljnih materijala i tehnološki obrađene u proizvodnom procesu svog nastajanja. Donose niz vrijednih molekula koje naša koža lakše prepoznaje i koristi za svoju građu ili funkciju. Mogu li i organske sirovine biti štetne za kožu? Naravno da mogu, ukoliko se ne primjenjuju na ispravan način i u ispravnom doziranju.  

Konzervansi u prirodnoj kozmetici -Učilište Profokus

Od amaterskih formula do certificirane organske kozmetike

Ukoliko pratite različite samozvane formulatore na društvenim mrežama koji se hvale jednostavnošću izrade kozmetičkih proizvoda u tri koraka, možete biti sigurni da se radi o proizvodima koji su sastavljeni od sintetskih polimernih sirovina. Ukoliko želite svom proizvodu osigurati tržište za prodaju koje danas broji oko 500 milijuna ljudi, planirajte od početka da vam proizvod zadovolji sve kriterije za dobivanje Ecocert, COSMOS i drugih certifikata i tada su vam vrata trgovina u Europskoj uniji širom otvorena. 

Zaključak je da se ispravno formuliran i proizveden organski kozmetički proizvod neće kvariti i biti će siguran za upotrebu na koži. Za to je potrebno znanje, a ono vam otvara kreativni svijet formuliranja kozmetike gdje je samo nebo granica. 

Autor teksta: dr. med. Valter Ajman, fitoarometerapeut, formulator prirodne kozmetike

Želite li se upustiti u svijet ključnih sastojaka kozmetike ili kreirati vlastitu liniju kozmetičkih proizvoda? Naš verificirani program Formulator prirodne kozmetike je savršen izbor za vas!

Otkrijte sve što trebate znati kako biste započeli svoj put u svijetu kozmetike. Saznajte više ovdje!